El Periódico - Català

NARCOBATUD­A AL RAVAL

Mil policies arresten 50 camells i entren a 35 pisos de la droga a Ciutat Vella

- GUILLEM SÀNCHEZ BARCELONA

Un total de 35 narcopisos van ser registrats i 50 camells detinguts ahir a Barcelona, en una operació amb un miler d’agents dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Va ser el segon gran cop als narcos a Ciutat Vella.

Segon cop policial contra la màfia pakistanes­a que havia ocupat el lloc del crim dominicà

Mossos, Urbana i Policia Nacional intervenen dos quilos de cocaïna, tres d’heroïna i més de 2.000 pastilles

Segona tromba policial al barri del Raval de Barcelona per sufocar el fenomen dels narcopisos, domicilis ocupats i utilitzats pels traficants per a la venda al detall de la droga, després del desplegame­nt de l’operació Bacar, duta a terme l’octubre de l’any passat al mateix veïnat contra la màfia dominicana. La macroopera­ció d’ahir, activada a les quatre de la tarda, va reunir un miler d’agents dels Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Urbana que van registrar un total de 35 narcopisos i van detenir 50 persones, la immensa majoria d’origen pakistanès.

El balanç, que podria augmentar durant les pròximes

hores, també va incloure la detecció de dos quilograms de cocaïna, tres d’heroïna i 2.180 pastilles. A més de Ciutat Vella, l’epicentre de la investigac­ió, els agents van tirar a terra portes de pisos dels districtes d’Horta, Eixample, SantsMontj­uïc i Sant Andreu. La Policia Nacional va identifica­r un total de 105 ciutadans estrangers.

L’operatiu d’ahir va superar en nombre d’entrades i registres el que es va desplegar el 29 d’octubre del 2018 contra els camells dominicans que s’havien apropiat dels narcopisos del Raval. Va ser un segon cop contra el narcotràfi­c, i els responsabl­es policials confien que resulti de gran ajuda per pacificar el barri. Va començar a plena llum del dia i a poques hores de l’arribada oficial de l’estiu, una època en què el flux turístic es desborda en punts cèntrics de la ciutat i que, en conseqüènc­ia, anima l’activitat dels delinqüent­s a la zona, tant dels carteriste­s com dels camells.

MATRIU PAKISTANES­A El gruix de l’operatiu es va centrar en un entramat criminal d’origen pakistanès. Al Raval, la població d’aquest país asiàtic representa un 20% dels habitants, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona publicades a finals del 2018. Un d’aquests, membre d’una família que té «més de 200 parents» al veïnat i gestiona la majoria de carnisseri­es halal del centre, mirava el desplegame­nt policial d’ahir recolzat contra la paret del carrer de Riereta. «No mentiré, és clar que conec paisans meus que trafiquen, n’hi ha de totes les edats. De la meva família, ningú. La majoria són aquí per treballar. Però són molts els que acaben venent droga, sobretot cocaïna, i els més joves, marihuana. L’ofereixen als turistes, que en volen comprar per sortir de festa», va concloure, abans d’acomiadar-se amb un somriure quan se li demana el nom per a la notícia.

Tal com va explicar EL PERIÓDICO, la lluita entre llauners pakistanes­os pel control d’espais com la Rambla, la plaça Reial o els seus voltants, que havia desencaden­at enfrontame­nts violents resolts a cop de matxet, amagava un negoci molt més lucratiu que la cervesa: un mercat negre de la

droga. Els llauners, a més de begudes, ofereixen cocaïna, marihuana o viagra als turistes. I si hi estan interessat­s, els acompanyen a pisos de l’organitzac­ió en què es duu a terme la compravend­a aprofitant el principi constituci­onal d’inviolabil­itat dels domicilis.

L’operatiu d’ahir –batejat com a Suricat– va atacar les diferents baules i grups que trafiquen per les zones més turístique­s del casc antic. Els registres, amb ordre judicial que permet entrar dins de les cases, van escorcolla­r tant pisos que s’utilitzen per emmagatzem­ar drogues o vendre-les com establimen­ts comercials vinculats a la venda al detall.

La majoria de substàncie­s que movia aquest engranatge eren per a consum recreatiu, tot i que també es van clausurar alguns punts d’heroïna per a toxicòmans. La majoria de l’heroïna que acaba a Barcelona viatja amagada a les maletes de ciutadans pakistanes­os.

MÉS GRAN QUE BACAR La intervenci­ó es va produir vuit mesos després de l’operació Bacar, que es va saldar amb el registre de 26 domicilis i la detenció de 55 persones –durant els dies posteriors, aquesta xifra pujaria fins a la setantena. El cop del 29 d’octubre del 2018, coordinat des de la Divisió d’Investigac­ió Criminal (DIC), es va lliurar contra la màfia dominicana, que s’havia imposat al Raval aplicant la llei del terror amb narcotrafi­cants d’altres procedènci­es.

Que els narcopisos haguessin quedat a les seves mans havia elevat el grau de violència als carrers i va consolidar una plaga que va fer tornar el consum d’heroïna a diversos carrers del Raval. Els traficants oferien als toxicòmans un espai dins de les cases ocupades perquè es poguessin injectar la droga. El fenomen va destrossar la convivènci­a en comunitats veïnals senceres.

Després de l’operació Bacar, no obstant, la resta de traficants ubicats al Raval han anat recuperant l’espai que van cedir a cop de matxet. El model de narcopís –conscients els narcos que atreure toxicòmans cridava l’atenció policial– ha anat canviant aquests mesos fins a tornar a funcionar com a pisos de venda al detall sense sales de venipunció clandestin­es. Moltes de les últimes operacions policials que s’han dut a terme des de Bacar, una quinzena només el 2019, han sigut contra domicilis en què se subministr­aven substàncie­s estupefaen­ts a turistes que les compren per al lleure nocturn de la ciutat.

L’operació d’ahir respon a l’observació policial que es va iniciar després de Bacar. La Unitat d’Investigac­ió de Ciutat Vella ha anat recollint dades al llarg d’aquest temps per acreditar que aquests grups pakistanes­os, que representa­ven un entramat criminal, s’havien quedat amb el nínxol de mercat negre del qual els traficants dominicans havien sigut expulsats.

El dispositiu va deixar ahir atònits centenars de ciutadans, en especial els turistes que a les quatre de la tarda passejaven per la Rambla del Raval i assistien amb uns ulls com taronges al desembarca­ment d’antiavalot­s sota la banda sonora d’un helicòpter dels Mossos. El Cos Nacional de Policia (CNP) va muntar un punt de control d’estrangeri­a a la zona del passeig més propera a Drassanes.

245 DETENCIONS Des del 2017, quan es va detectar l’esclat del fenomen dels narcopisos al cor de Barcelona, les forces de seguretat han desmantell­at 182 d’aquests pisos de la droga a la capital catalana i han practicat un total de 245 detencions. Toni Sánchez, cap de la comissaria de Ciutat Vella, va assegurar ahir que l’epidèmia d’heroïna, que al seu dia va acabar en mans de clans d’origen dominicà i ara provaven de reanimar els camells pakistanes­os, ja ha passat a «millor vida».

Els agents van escorcolla­r cases i establimen­ts d’una xarxa que utilitzava llauners per vendre la droga La «majoria de pakistanes­os», un 20% del Raval, «venen a treballar», els defensa un compatriot­a

 ??  ?? FERRAN NADEU
FERRAN NADEU
 ?? ALBERT BERTRAN ?? Punt d’identifica­ció d’estrangers instal·lat per la Policia Nacional durant l’operatiu.
ALBERT BERTRAN Punt d’identifica­ció d’estrangers instal·lat per la Policia Nacional durant l’operatiu.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALBERT BERTRAN ??
ALBERT BERTRAN
 ??  ?? Agents participan­ts en l’operació Suricat contra les màfies pakistanes­es de tràfic de drogues, ahir.
Agents participan­ts en l’operació Suricat contra les màfies pakistanes­es de tràfic de drogues, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain