El Periódico - Català

Albert Rivera President de Ciutadans ★★★★

El líder de Cs va assegurar que el president francès l’havia felicitat L’Elisi va respondre que tots dos no parlen des de les eleccions del maig

-

Fer una afirmació pública sobre una felicitaci­ó de Macron pels pactes després de les eleccions del 26-M i que hores després ho desmenteix­in fonts de l’Elisi de forma rotunda deixa en mal lloc la credibilit­at del líder taronja.

Albert Rivera ha tingut el seu primer conflicte diplomàtic sense arribar a la Moncloa. En el seu intent de treure ferro a les crítiques que està rebent pel seu acostament a Vox en alcaldies i comunitats per aconseguir quota de poder al costat del PP, el líder de Ciutadans va entrar ahir en un bassal dialèctic del qual en va sortir malparat i va acabar obtenint un desmentime­nt de l’Elisi, seu del Govern de França.

Els acords de Rivera amb la ultradreta el van acompanyar fins a Brussel·les, on, al marge de la cimera dels caps d’Estat i de Govern, hi va haver la reunió tradiciona­l de la família liberal europea, anomenada ara Renovar Europa. D’aquest grup formen part, entre d’altres, Ciutadans i també La República en Marxa, del president de França, Emmanuel Macron.

Divendres passat, fonts de l’Elisi ja van qüestionar la relació amb el partit taronja per la seva relació amb l’extrema dreta. No obstant, aquestes observacio­ns van ser menystingu­des per Rivera i els seus.

«RAONS» Ahir, quan la premsa li va preguntar al dirigent català per aquest assumpte, Rivera va dir que, «més enllà de raons», l’Executiu francès (i va citar expressame­nt «Macron», «el Govern» de París i l’«Elisi») «dona» suport als seus «pactes» i l’ha «felicitat fins i tot pels acords» que estan aconseguin­t.

Poques hores després, el Palau de l’Elisi va negar que Macron hagués recolzat, «ni en públic ni en privat» els pactes de Ciutadans a Espanya. «És una informació errònia», han apuntat des de l’entorn del president francès. Més tard, amb el Consell Europeu ja iniciat, van concretar que Macron i Rivera no parlen des de les eleccions del 26 de maig. «El president no ha felicitat en cap moment Ciutadans per les seves accions, pels seus pactes. No sé d’on surt aquesta idea. El president no ha passat cap missatge en aquest sentit», han assenyalat fonts de l’Elisi.

En un intent de matisar la seva afirmació, un portaveu de Ciutadans va assegurar a mitja tarda que Rivera no volia referirse a Macron com a president sinó al seu partit, La República en Marxa, i als seus representa­nts dins el grup liberal, en concret Stanislas Guerini, amb qui el dirigent català es va reunir.

La setmana passada, la secretària d’Estat d’Assumptes Europeus, Amélie de Montchalin, va admetre que França segueix amb «gran preocupaci­ó» les negociacio­ns de Cs a nivell local i va avisar el partit de Rivera que qualsevol aliança amb Vox podria suposar la seva exclusió del grup liberal europeu.

 ??  ??
 ?? REUTERS / PIROSCHKA VAN DE WOUW ?? Emmanuel Macron.
REUTERS / PIROSCHKA VAN DE WOUW Emmanuel Macron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain