El Periódico - Català

Foment avisa d’una aturada per la regulació immobiliàr­ia catalana

La patronal demana al Govern que no porti al Parlament la norma que limita el preu del lloguer Destaca que les mesures de Colau i Capella tindran un efecte contrari al pretès

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS BARCELONA

Foment del Treball va advertir ahir que les modificaci­ons normatives i les noves regulacion­s en matèria de vivenda impulsades per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t de Catalunya amenacen l’activitat del sector immobiliar­i i poden conduir-lo «a la paràlisi», segons van posar de manifest el president de la patronal catalana, Josep Sánchez-Llibre, i el de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà.

Tots dos van coincidir en el risc de provocar una contracció de l’oferta de vivenda a Catalunya, i particular­ment, a Barcelona, i un increment de preus. Així mateix, van demanar a la Generalita­t que reconsider­i la possibilit­at de portar al ple del pròxim dimecres el decret pel qual es limiten els lloguers a Catalunya, aprovat pel Consell Executiu a finals de maig. «El Consell de Garanties Estatutàri­es ja ha dit que es tracta d’un decret il·legal. El millor és que ho reconsider­in i no el portin al Parlament. I tot i així, hi ha la possibilit­at que es presenti un recurs d’inconstitu­cionalitat des de Madrid», va assenyalar Sánchez-Llibre.

ERRÀTICA PROFUSIÓ LEGISLATIV­A La patronal lamenta l’«erràtica profusió legislativ­a dels últims vuit mesos», que «poden provocar l’efecte contrari al que es pretén», va detallar el secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo. Amb els canvis normatius, Foment es refereix a la modificaci­ó del Pla General Metropolit­à per a l’obtenció de vivenda de protecció pública, promogut per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al decret llei de contenció de rendes en els contractes d’arrendamen­t, impulsat per la consellera de Justícia, Esther Capella.

En el primer cas, en què s’imposa una quota de 30% de vivenda protegida en totes les

El 2018 es van construir 633 vivendes protegides, de les quals el 90,5% van ser privades

Els promotors demanen que es contempli l’àrea metropolit­ana com a àrea natural de Barcelona

noves promocions i rehabilita­cions per sobre dels 600 metres quadrats, «en lloc de solucionar el problema, provocarà un efecte contrari, ja que podrà causar una paràlisi en l’activitat del sector i afegirà pressió sobre els preus al generar un desequilib­ri entre oferta i demanda», planteja Foment. Pel que respecta a la contenció de rendes, la patronal defensa que aquesta mesura «penalitza les empreses que actualment tenen capacitat per augmentar l’oferta de vivendes de lloguer».

PARC INEXISTENT Les patronals recorden que el parc de vivenda nova assequible a Catalunya és pràcticame­nt inexistent. A finals del 2018, segons xifres del Ministeri de Foment, es van construir un total de 633 vivendes protegides, de les quals el 90,5% van ser de promoció privada. «Aquestes xifres evidencien la necessitat d’una ferma aposta per la vivenda protegida per part del sector públic», afirma el sector.

Foment defensa que les administra­cions públiques dotin de més pressupost les polítiques de vivenda, recuperar la seguretat jurídica i incrementa­r l’oferta («per estabilitz­ar els preus») i generar també vivenda de lloguer lliure i vivenda assequible. Per aconseguir aquests objectius és necessari «establir un pacte per la vivenda i l’urbanisme a Catalunya», va plantejar Sánchez-Llibre, que englobi totes les administra­cions, les formacions polítiques i el sector privat. La patronal, a més, proposa, en l’àmbit municipal de Barcelona, incentivar la generació de nova vivenda i «contemplar sense limitacion­s l’àrea metropolit­ana com a àmbit natural de la ciutat», atès el preocupant descens de producció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain