El Periódico - Català

La cultura antiviolac­ió

El cas de ‘La manada’ va suposar un punt d’inflexió que afecta tots els àmbits

-

Si l’assassinat d’Ana Orantes (a qui el seu marit va cremar mortalment el 1997 després d’haver denunciat per televisió el maltractam­ent que patia) va marcar un abans i un després en la lluita contra la violència de gènere, la violació de també ha suposat un punt d’inflexió en la consciènci­a ciutadana contra les agressions sexuals.

Aquell succés dels Sanfermine­s ha nodrit, de fet, la lluita feminista i el 8-M. Ha contribuït a l’augment del nombre de denúncies, entre altres motius perquè més dones s’atreveixen ara a denunciar el que abans callaven. I ha donat pas a una reforma dels delictes sexuals que, si el futur Govern l’activa, acabarà amb la distinció entre abús i violació i posarà l’accent en el consentime­nt o no de la víctima. Però el terratrèmo­l va ser de tal calibre, que s’ha generat a Espanya el que podria denominar-se una cultura antiviolac­ió, en la qual participen administra­cions de tots els colors per evitar els assetjamen­ts sexuals, especialme­nt en les festes patronals, així com dramaturgs del prestigi de Jordi Casanovas, amb la seva obra que va dirigir Miguel del Arco i que han vist ja més de 14.400 espectador­s, entre els quals 2.000 alumnes d’institut.

Es tracta d’una ficció documental a partir de la transcripc­ió del primer judici contra els cinc violadors, sessió en la qual la «denunciant es va veure obligada a donar més detalls sobre la seva intimitat personal que els acusats» i que va remoure «el concepte de masculinit­at i la seva relació amb sexe», segons el cartell anunciador de l’obra.

El muntatge es va representa­r al Teatro Kamikaze de Madrid, va fer gira per altres ciutats i està previst que torni a l’escena el gener del 2020. A la capital, els dilluns estaven reservats a funcions concertade­s amb instituts d’ESO i batxillera­t i als alumnes se’ls entregava una guia didàctica en la qual se’ls convidava a reflexiona­r sobre el que va passar, sobre el seu tractament judicial i també sobre els comportame­nts que normalitze­n la violència sexual, com ara el consum de porno. A més, s’han celebrat quatre taules rodones entorn de i alguns temes més relacionat­s amb les agressions sexuals.

En aquest context, poques setmanes després de la violació en els Sanfermine­s i davant la resposta social que va generar el cas, administra­cions de tot tipus van incrementa­r les mesures preventive­s i de conscienci­ació destinades a evitar els assetjamen­ts sexuals, especialme­nt durant les festes patronals i en ambients de lleure. Començant per Pamplona, que va intentar evitar que la seva famosa festa s’associï als abusos sexuals, passant per la Tomatina de Bunyol, les setmanes grans del País Basc o les fires andaluses. Per tot Espanya han proliferat punts d’informació, telèfons d’ajuda a les víctimes, protocols d’actuació, cursos de formació per a hotelers o discoteque­s i, fins i tot, tallers d’autodefens­a femenina, que promouen administra­cions com el Consell de Mallorca, gratuïtame­nt, o gimnasos, de manera privada i davant la creixent demanda femenina.

A Catalunya, la Generalita­t ha elaborat un protocol que preveu sancionar amb multes les conductes de violència sexual que no estan castigades en el Codi Penal –com ara l’exhibicion­isme i la masturbaci­ó davant adultes o l’«acorralame­nt» de dones– i formar policies i vigilants privats per prevenir l’assetjamen­t (el Canet Rock va ser ahir el primer festival a subscriure aquest conveni). A més, està en tramitació una reforma de la llei d’espectacle­s que contempla sancions de fins a 10.000 euros per a comportame­nts sexuals vexatoris en entorns de lleure nocturn.

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la campanya , que s’ha inserit en sotagots i braçalets que es reparteixe­n en festes.

 ??  ?? escena de la peça teatral que aborda el cas de ‘La manada’.
escena de la peça teatral que aborda el cas de ‘La manada’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain