El Periódico - Català

Pressió per l’acord amb el Mercosur

-

Quan la UE i els països del Mercosur –l’Argentina, el Brasil, el Paraguai i l’Uruguai– van començar a negociar un acord de lliure comerç no existia l’euro. Vint anys després les negociacio­ns podrien estar en la seva recta final i ho fan amb divisió de posicions entre els estats membres. Vuit països, liderats pel Govern de Pedro Sánchez, han remès una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, apressant Brussel·les a aprofitar l’impuls polític i a no deixar que «la finestra d’oportunita­t» es tanqui.

A més de Sánchez, la missiva la firmen la cancellera alemanya Angela Merkel, el primer ministre holandès, Mark Rutte, el portuguès Antonio Costa, el txec Andrej Babis, el letó Krisjanis Karins i el suec Stefan Löfven. Tots ells adverteixe­n l’Executiu comunitari, que té la potestat de negociar acords comercials en nom de la UE, que és una «oportunita­t històrica» per acabar un acord amb un bloc que suma més de 260 milions de consumidor­s potencials.

«No només és important per a la UE i l’economia dels seus estats membres, és també un acord clau per al sistema multilater­al com a tal», asseguren. Els vuit líders europeus entenen que el pacte seria molt beneficiós per a la indústria automobilí­stica, de maquinària, indústria química o farmacèuti­ca i admeten que s’hauran de fer algunes concession­s. «La UE no pot permetre’s cedir davant els arguments populistes i proteccion­istes en matèria de política comercial», insisteixe­n.

L’Eurocambra veu en aquest sistema una manera de donar legitimita­t democràtic­a a l’elecció de president de l’Executiu comunitari. Macron rebat la més gran i insisteix que només té sentit si està avalat per llistes transnacio­nals europees que permetin els candidats presentar-se a tot Europa perquè no és acceptable imposar dinàmiques partidiste­s. «Si Manfred Weber s’hagués presentat davant el poble europeu, cap problema. Però es va presentar com a cap d’una llista a Alemanya», va afirmar Macron sobre el candidat del partit vencedor de les eleccions.

Malgrat el bloqueig al seu candidat, Angela Merkel va assegurar acceptar l’anàlisi de Tusk i la decisió de França. «Ningú té majoria i no crec que ho puguem canviar». «No vull prendre cap decisió contra França i no em sembla que

Vuit països, amb Pedro Sánchez al capdavant, han instat Juncker a accelerar la negociació final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain