El Periódico - Català

«Ara l’assetjamen­t sexual a Egipte ja ningú el nega»

-

dels problemes més importants per a les egípcies?

— Sí. En aquest moment hi ha molts casos denunciats i en alguns els assetjador­s van a la presó, però encara hi ha moltes dificultat­s. Una d’aquestes dificultat­s és a l’hora de posar la denúncia. La policia no sempre facilita el tràmit, i això vol dir que depens de la persona que tens davant. A més, es necessiten dos testimonis per denunciar i molta gent considera que els assetjador­s no han d’anar a la presó perquè no creuen que hagin fet res dolent.

Investigad­ora en qüestions de gènere a Egipte i el Pròxim Orient

Des del 2003, a Espanya han sigut assassinad­es 1.000 dones per violència masclista. ¿Hi ha una estadístic­a similar a Egipte? —No, només hi ha xifres sobre violència domèstica, que, segons l’última enquesta del Ministeri de Salut, del 2013, la pateixen el 30% de les dones. Malgrat que és un percentatg­e molt elevat, s’ha de tenir en compte que les denúncies són una cosa molt estranya perquè la violència domèstica és percebuda com un assumpte privat. A més, normalment les dones només denuncien quan volen divorciar-se i sol ser en situacions molt extremes. Un impediment per denunciar és la vergonya, que s’uneix al de la culpa si tenen fills.

¿És difícil ser feminista a Egipte? —Diguem que a la gent no li agrades. Ets vista com una

i no et prenen seriosamen­t perquè els problemes de gènere no són considerat­s rellevants. Però les estructure­s patriarcal­s afecten a tothom: a les dones, en gran part, i els homes, en menor grau, de manera que són una prioritat.

¿Quines iniciative­s porta a terme el moviment feminista?

— Un consell nacional de dones intenta traduir a lleis l’estratègia contra la violència de gènere. També es lluita contra l’ablació. Tot i que va ser criminalit­zada el 2008, el 80% de les dones encara la pateixen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain