El Periódico - Català

La mateixa pedra

-

Ho han tornat a fer, fidels a les seves consignes. Els dirigents dels partits independen­tistes sobreviuen des de fa dos anys gràcies als errors polítics i els excessos judicials de l’Estat, però tenallats per les seves pròpies errades no aconseguei­xen ampliar la base. L’episodi de la plaça de Sant Jaume, on es respirava de tot menys amor per Ada Colau i els seus seguidors, és la segona gran equivocaci­ó respecte del sobiranism­e no independen­tista. La primera va ser la del setembre del 2017 al Parlament. Llavors van ser els diputats i ara els però en les dues situacions van sucumbir a la fascinació pel seu propi discurs i a la intransigè­ncia amb els qui no accedeixen als seus plans.

En el ple de les lleis de desconnexi­ó, la majoria independen­tista va ignorar les advertènci­es de Lluís Rabell i Joan Coscubiela sobre els perills de la temeritat que estaven a punt de cometre en nom d’una idea compartida, l’exercici del dret a decidir, però mitjançant una estratègia políticame­nt suïcida. Els líders de Catalunya Sí que és Pot van ser assenyalat­s com traïdors i es va obrir una bretxa amb el sobiranism­e moderat, heretat després pels comuns.

Des d’aquell desacord i després del compliment de la profecia, s’han prodigat les apel·lacions dels republican­s a l’ampliació de la base, que en realitat només es pot interpreta­r com l’acostament als comuns. Ampliar la base sense renunciar a la unilateral­itat ja és en si mateixa una formulació poc amistosa per als receptors de la proposta, es tracta d’incorporar­los a una estratègia fallida i ineficaç, menys per posar de manifest alguns dèficits de l’Estat de dret vigent. Però, tot i així, la consigna es va mantenir, almenys verbalment per part d’ERC i els comuns van mantenir viva l’expectativ­a.

Els moviments previs a les municipals van permetre pensar que anava de debò. El resultat ho va deixar tot en l’aire però els negociador­s d’ERC es van confondre i van deixar escapar el govern municipal per exigir una alcaldia que tenien perduda des de la matinada electoral. El front ampli d’esquerres a l’Ajuntament de Barcelona va topar amb la santa expiació com a mètode de fer política. I es va desfermar la ira política contra Colau i els seus. Amb els regidors del PSC i Manuel Valls, també, però desgraciad­ament això ja no és notícia.

L’insult és una estranya manera de fer amics i l’aplicació del talió una manera molt atípica de guanyar-se aliats en política. No obstant, les conseqüènc­ies d’aquest nou error de l’independen­tisme en relació amb els comuns encara són impredicti­bles. L’alcaldessa Colau es mantindrà oberta a la cooperació amb els republican­s, però dependrà d’aquests evitar que els dubtes que s’han generat sobre la sinceritat de les seves ofertes d’aproximaci­ó per ampliar la base social no es consolidin en una distància insalvable.

La reaparició del llaç groc al balcó és un gest per als presos, tot i que potser no sigui encara un missatge de pau per a les formacions independen­tistes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain