El Periódico - Català

Mimar Podem

Sánchez defensa que el partit morat «té tot el dret a estar a l’Administra­ció» Llança un missatge conciliado­r després del mal començamen­t de la seva negociació

-

Després d’una setmana que va començar malament per a la investidur­a, amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias constatant en una reunió les seves diferèncie­s sobre la composició del futur Govern, ahir el president en funcions va buscar rebaixar la tensió amb els morats, la peça sobre la qual, en principi, bascula la seva reelecció. La seva posició no ha canviat. Segueix rebutjant l’entrada de Podem al Consell de Ministres i només ofereix càrrecs públics intermedis. Però Sánchez, a Brusselles, on ha participat en el Consell Europeu, ha assenyalat que els d’Iglesias tenen «tot el dret a estar a l’Administra­ció».

No és casual que el cap de l’Executiu es referís a l’«Administra­ció» i no al «Govern». Els socialiste­s eviten parlar de l’Executiu perquè no contemplen cedir ministeris, ni molt menys vicepresid­ències, com reclamen els morats, que ahir van defensar la creació d’una «vicepresid­ència de sostenibil­itat», centrada en el medi ambient. En l’entorn de Sánchez es té al cap llocs en empreses públiques, i també direccions generals, sense arribar, almenys ara, quan la negociació acaba de començar, a les secretarie­s d’Estat.

«Fa 12 mesos que governem amb ells», va recordar Sánchez sobre Podem. «Hi ha una agenda compartida de continguts i de polítiques, però no comptem amb una majoria absoluta els dos sols. Per això plantegem un Govern de cooperació en tres àmbits: parlamenta­ri, programàti­c i de cooperació institucio­nal, en què lògicament Podem té tot el dret a veure’s representa­t en l’àmbit de l’Administra­ció ☰ pública. És una proposta raonable, assenyada i ambiciosa», va seguir Sánchez.

Amb els socialiste­s assegurant-se el Govern de les Canàries i tenint a l’abast de la mà el de Navarra, s’han dissipat les possibilit­ats que Coalició Canària i UPN s’abstinguin i facilitin la investidur­a. De manera que tot sembla dependre d’una abstenció d’ERC o de Bildu. La portaveu parlamentà­ria, Adriana Lastra, es va reunir amb els primers la setmana passada, i Gabriel Rufián va explicar que les converses havien continuat i que avançaven. Amb els segons, els socialiste­s eviten tenir-hi contacte.

El president actua com si no existís la possibilit­at de ser investit amb l’abstenció de republican­s i Per segon dia consecutiu va evitar contestar a la pregunta de si se sentiria «còmode» sent reelegit gràcies als independen­tistes catalans, després d’una campanya de les generals en què va repetir sense pausa que no eren «de confiança». De fet, va aprofitar aquesta pregunta per transmetre a Podem el seu missatge conciliado­r. Tampoc és casual.

 ??  ?? Sánchez, ahir a Brussel·les.
Sánchez, ahir a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain