El Periódico - Català

Empleats del PP es contradiue­n al jutjat

Els informàtic­s diuen que era normal esborrar ordinadors i el seu excap ho nega L’exsecretàr­ia de Bárcenas admet que va llençar agendes amb les cites de l’extresorer

-

Van tres jornades de vista oral sobre la destrucció dels ordinadors de Bárcenas, i poques coses pot tenir clares el magistrat Eduardo Muñoz Baena, que jutja el cas. A tot estirar, que esborrar un disc dur és relatiu: des de reformatar-lo una vegada fins a ratllar-lo després de regravar-lo 35 vegades; depèn de qui ho expliqui. Des d’ahir, a més, té confirmat que, en plena investigac­ió del finançamen­t opac del PP, no només es van destruir els ordinadors: també van acabar a les escombrari­es agendes clau.

Estrella Domínguez, que va ser secretària de Luis Bárcenas, ahir va ratificar que va llençar unes agendes amb notes de «reunions» i «dinars» del seu cap; que les va llençar perquè eren seves; i que no va pensar que podien ser prova en una investigac­ió judicial. La que instruïa Pablo Ruz a l’Audiència nacional, per exemple.

La secretària va precisar que va llençar els quaderns «quan el

Luis se’n va anar», ja que «mai ningú» li va dir que els guardés. Juan Moreno, lletrat d’IU, li va preguntar si el PP li va trucar quan es va jubilar, després de 42 anys en el partit, perquè autoritzés el buidatge del seu ordinador, com diuen els acusats que mana un protocol intern d’«esborramen­t segur». Domínguez va negar que li demanessin permís.

Tres informàtic­s del PP (Héctor López, Alexis Martín i María Aguilera) van declarar ahir que en el PP és «habitual» el protocol d’«esborramen­t segur» que va descriure el cap d’informàtic­a del partit, José Manuel Moreno, acusat del regravat i ratllat dels discos durs de Bárcenas. «S’ha de reescriure diverses vegades perquè el disc sigui illegible; no n’hi ha prou amb una», va explicar López. I la seva declaració aportaria llum si no fos perquè ni 24 hores abans Javier Barrero, excap d’Informàtic­a del PP, va dir que al partit el 2013 (any dels fets) no hi havia un protocol d’esborramen­t segur: a un disc dur «se li feia una formatació d’una passada i ja està».

En la sessió va parlar Antonio de la Fuente, cunyat de Bárcenas i excap de seguretat del PP. Va dir que Seguretat no tenia còpia de la clau de la sala Andalusia, on l’extresorer guardava els seus ordinadors. Ho va dir el mateix dia que Javier Colás, cap de Serveis Generals del PP, va explicar que a Génova hi ha «un armariet amb totes les claus de la seu».

El cunyat de Bárcenas va recordar que hi va haver dos intents d’entrada a la sala de Bárcenas. El primer es va frustrar perquè es va negar a trencar la porta, ja que no tenia l’«autoritzac­ió dels seus superiors», només de «Mariví», que no era «cap», sinó la secretària de l’exnúmero dos del PP, María Dolores de Cospedal.

EL MANYÀ FANTASMA Després de la negativa de De la Fuente, des del PP van demanar un manyà, però a ell també li va impedir l’entrada perquè, va indicar, ningú li va donar instrucció de permetre-lahi, segons el seu testimoni. Però Colás va negar que es demanés un manyà. Va entrar a la sala per desallotja­r-la i «no va ser amb un mètode diferent de l’habitual».

També com a testimoni, el director d’El Español, Pedro J. Ramírez, va declarar sobre una conversa amb Bárcenas sobre una caixa B en el PP «fruit d’un procedimen­t sistemàtic de finançamen­t il·legal basat a recollir diner negre».

 ??  ?? Luis Bárcenas surt del Congrés, en una imatge del juny del 2017.
Luis Bárcenas surt del Congrés, en una imatge del juny del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain