El Periódico - Català

El Govern aprova ajudes per resintonit­zar la TDT

Les comunitats ► de veïns hauran d’adaptar les antenes abans d’un any Les cadenes ► han d’alliberar l’espectre per a la implantaci­ó del 5G Les teles menys noves se salven del canvi

-

El Consell de Ministres va aprovar finalment ahir dos reials decrets per facilitar el desenvolup­ament de les xarxes 5G a Espanya. Amb el primer reial decret s’aprova un nou Pla Tècnic Nacional de la televisió digital terrestre (TDT) i es regula l’alliberame­nt del segon dividend digital. El segon reial decret regula la concessió directa de subvencion­s (150 milions) destinades a compensar els costos derivats de l’adaptació dels sistemes col·lectius de recepció dels serveis de comunicaci­ó audiovisua­l, és a dir, part del cost a què hauran de fer front la majoria de comunitats de veïns per adaptar les instal·lacions a la

El segon dividend digital és un procés clau per permetre el desplegame­nt de xarxes 5G,

mitjançant l’alliberame­nt de la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèct­ric, que en l’actualitat està parcialmen­t ocupada per la TDT. Les cadenes han d’alliberar aquesta banda, fet que comportarà una resintonit­zació dels canals de TV.

CALENDARI Aquest alliberame­nt finalitzar­à abans del 30 de juny del 2020, i d’aquesta manera es complirà amb el calendari establert per la UE. El Govern convocarà una licitació pública per assignar aquesta banda als operadors de manera que pugui estar disponible per oferir 5G abans del 30 de juny del 2020.

El nou Pla Tècnic Nacional de la TDT identifica els canals radioelèct­rics utilitzats actualment per la televisió i els substituei­x per uns nous canals radioelèct­rics en una banda inferior (470-694 MHz). D’aquesta forma, es manté sense canvis l’oferta de canals.

A més, s’estableix una data límit (1 de gener del 2023) en la qual tots els canals de televisió hauran d’evoluciona­r a alta definició i es contempla l’adaptació tecnològic­a dels aparells receptors de televisió digital terrestre.

El canvi de freqüèncie­s de la TDT implicarà en els pròxims mesos una adaptació de les instal·lacions de recepció en la major part del territori nacional, de la mateixa manera que va passar l’any 2015 amb el procés d’alliberame­nt de la banda de 800 MHz (primer dividend digital). Quedaran excloses d’aquesta adaptació les vivendes individual­s, on únicament s’hauran de resintonit­zar els televisors.

El Consell de Ministres va aprovar també un reial decret d’ajuts que regula la concessió directa de subvencion­s per valor de 150 milions per a les comunitats de propietari­s per a l’adaptació de les instal·lacions de recepció de televisió. Les quanties de la subvenció oscil·len entre 104,3 i 677,95 euros, en funció de la infraestru­ctura prèviament instal·lada.

Encara que la majoria de comunitats ►► de veïns hauran de costejar una adaptació de la seva instal·lació per poder veure la TDT amb normalitat en un any, la majoria de vivendes individual­s no hauran de fer res més que resintonit­zar els televisors. A diferència del primer dividend digital, en aquesta ocasió no serà necessari canviar la tele o comprar una aparell extra.

El Govern, de moment, aposta ►► per traslladar de banda les emissions però no fa obligatori l’ús de DVB-T2, una tecnologia que tot i que la majoria de teles ja incorporen, no ho fan la majoria de les fabricades abans del 2015. La DVB-T2 seria una de les opcions per a fomentar l’emissió en HD (o UHD) dels canals, un aspecte que els decrets preveuen (a partir del 2023) però que no especifiqu­en quina tecnologia s’utilitzarà.

 ??  ?? Moment en què es va desconnect­ar el senyal analògic al centre de Collserola, el 2010.
Moment en què es va desconnect­ar el senyal analògic al centre de Collserola, el 2010.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain