El Periódico - Català

La nova fiscalitat del dièsel aportarà 1.318 milions més

L’Autoritat Fiscal ► creu que l’impacte serà més gran per a les rendes altes La CNMC ► destaca que el tracte favorable al gasoil és excepciona­l a la UE

-

L’elevació de l’impost al dièsel per equipararl­o a la càrrega fiscal de la gasolina que pretén el Govern permetria a l’Estat recaptar 1.318 milions d’euros més aquest any. Així ho va estimar ahir el president de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, que va destacar que l’impacte de l’augment seria més gran per a les llars amb rendes més altes. Així, de mitjana es veurien afectades els 41% de les famílies, però el 61% de les més riques i el 8% de les més pobres. El major nombre de cotxes en propietat i el seu ús més gran ho explica.

L’any passat, encara a l’oposició, el PSOE va plantejar aquesta iniciativa per «revertir una mesura que es va adoptar fa anys amb la creença que el dièsel era menys contaminan­t que la gasolina» i va calcular que permetria una recaptació addicional de 2.140 milions si s’aplicava d’una vegada o de 600 milions si es feia de forma esglaonada. En el projecte de pressupost­os de l’Estat per al 2019 que va rebutjar el Congrés, els socialiste­s ja en el Govern van incloure una augment de 3,8 cèntims per cada 100 litres de combustibl­e com a primer pas (la tributació del gasoil és ara 9,3 cèntims inferior a la de la gasolina).

En el mateix curs de l’APIE i el BBVA a la Universita­t Internacio

nal Menéndez Pelayo en què va participar Escrivá, el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), José María Marín Quemada, va assenyalar que l’Executiu no li va preguntar sobre l’esmentada equiparaci­ó progressiv­a introduïda en el projecte de comptes públics, malgrat que ho hauria d’haver fet perquè emetés una valoració no vinculant sobre això. També va remarcar que la «diferència fiscal a favor del dièsel no és freqüent en altres països de la Unió Europea».

MARGE DE PUJADA Escrivá, d’altra banda, va remarcar que els ingressos per la fiscalitat mediambien­tal o verda a Espanya equivalen a l’1,83% sobre el PIB amb dades del 2017, davant el 2,4% de la Unió Europea i el 2,37% de la zona euro. A sobre, el nivell de recaptació en aquesta classe d’impostos ha caigut des del 2,1% del 1995. Si s’igualés amb la mitjana comunitàri­a, les administra­cions públiques ingressari­en al voltant de 6.880 milions d’euros més a l’any.

A més a més, hi ha una gran disparitat autonòmica amb els tributs propis: va des del 0,8% d’Extremadur­a fins al 0,1% de Catalunya, Cantàbria, Madrid i la Rioja. «El sector públic també pot jugar un paper important canalitzan­t fons cap a inversions sostenible­s», va afegir el president de l’Airef després de destacar que les inversions mediambien­tals que es permeten fora de les restriccio­ns de la regla de despesa amb prou feines suposen l’1% de les inversions totals dels ajuntament­s i el 4% de les autonomies. En aquest sentit, va considerar necessària una coordinaci­ó més gran i la creació d’una agència especialit­zada per avaluar les polítiques mediambien­tals, com a Holanda. Xina (+4,7%). El tràfic total del port, que inclou tots els segments de càrrega, va registrar 28,6 milions de tones, un resultat que suposa un increment d’un 2%, si ho comparem amb l’any anterior, percentatg­e rellevant, ja que es parteix de tràfics acumulats rècord.

El port de Barcelona va rebre 1.355.493 passatgers, un 2% més que en el mateix període de l’any passat. Una xifra que augmenta a causa de l’increment d’usuaris de ferris de línies regulars (+10,7%). En canvi, els creueriste­s baixen un 2%, respecte del 2018.

Les autopistes del mar que connecten Barcelona amb diverses destinacio­ns d’Itàlia i del nord de l’Àfrica van transporta­r 62.903 unitats de transport intermodal (UTI, equivalent­s a camions, plataforme­s o remolcs). Aquesta xifra es va traduir en una disminució del 2,3% respecte del 2018.

 ??  ?? Assortidor­s en una estació de servei.
Assortidor­s en una estació de servei.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain