El Periódico - Català

Els viatges a l’estranger augmentara­n aquest estiu

Cada turista ► espanyol es gastarà 714 euros de mitjana aquestes vacances

-

L’estiu ja és aquí i amb ell s’acosten les tan anhelades vacances. El 98% dels espanyols ja té una decisió presa i un 54% té ja destinació decidida, segons l’Observator­i Nacional de Turisme Emissor (Observatur), que analitza les tendències partint d’una enquesta realitzada a més de 1.000 viatgers i 600 agències de viatges. ¿Quina és la destinació preferida? La platja, tot i que creixen

amb força –10 punts percentual­s– les destinacio­ns internacio­nals. Entre els que no tenen el viatge tancat, l’estranger guanya terreny: el 63% es planteja anar a alguna destinació fora d’Espanya.

Segons aquest estudi –promogut per un grup d’empreses turístique­s entre les quals es troben Iberia, Renfe-SNCF, Carrefour Viajes, Confebus, Amadeus España i l’Associació Nacional d’Agències de Viatge (UNAV)–, el 2018 el 36% dels turistes espanyols havia decidit alguna destinació internacio­nal, una proporció que ascendeix al 46% aquest estiu.

VIATGES «SOMIATS» També s’incrementa­ran els anomenats viatges «somiats» i disminueix­en bastant els que apel·len a l’experiènci­a prèvia (nou punts menys). No obstant, sis de cada deu viatgers esperen que les seves vacances de l’estiu 2019 siguin molt similars a les d’anys anteriors.

En qüestió de despesa, serà molt semblant al de l’any passat, amb una mitjana de 714 euros per persona (el 2018, les estimacion­s eren de 719 euros). Els viatgers amb un pressupost inferior als 1.000 euros suposen gairebé la meitat (49%), mentre que els que superen els 2.000 euros signifique­n només el 8%. Els viatges de platja seran les destinacio­ns més freqüents i els protagonis­tes en gairebé totes les edats. El segon lloc l’ocuparien els viatges culturals (26%) i el tercer, els de relaxació (15%). El retrat tipus d’un turista nacional és un viatger en família, una mitjana de vuit dies i gairebé sempre a l’agost; el paga amb els seus estalvis, el seu salari o amb la paga extra –és a dir, no demana un crèdit per al viatge, això només ho fan el 8% dels enquestats–, i prefereix l’hotel. A més, tot ho contracta per internet. La fira tèxtil ITMA 2019, que se celebra entre el 20 i el 26 de juny, i el saló SIL (logística, del 26 al 28) han omplert els allotjamen­ts turístics de Barcelona i els voltants en la primera setmana de l’estiu. Els 127.000 visitants previstos d’ITMA, més els seus acompanyan­ts, i els 30.000 del SIL han elevat l’ocupació tant en apartament­s com en hotels. Segons Booking, l’ocupació per a aquest cap de setmana ha superat el 91%, amb un preu mitjà de 117 euros per nit. El Gremi d’Hotels de Barcelona calcula una ocupació superior al 85%.

Segons dades de Hostmaker, que gestiona 235 apartament­s a Barcelona i l’Hospitalet, l’ocupació s’ha situat en el 95%, amb un preu mitjà de 228 euros, un 25% més alt que l’any passat sense ITMA. Per al SIL, l’ocupació serà del 80%, amb preus un 36% més alts.

 ??  ?? Passatgers a l’aeroport de Barcelona, al juliol.
Passatgers a l’aeroport de Barcelona, al juliol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain