El Periódico - Català

Indemnitza­ció venuda

Fortress, fons especialit­zat en plets, compra a Acciona el dret de compensaci­ó per ATLL El grup es garanteix part dels danys i perjudicis que pugui admetre un jutge

-

☰ Acciona ha tancat un acord amb Fortress, un fons dels EUA especialit­zat en plets, pel qual ha venut per 170 milions d’euros els drets futurs a indemnitza­ció per l’anul·lació del contracte de l’antiga Aigües Ter Llobregat (ATLL), que va haver de traspassar a la Generalita­t després d’una sentència judicial. La privatitza­ció de l’antiga ATLL va ser l’escomesa més gran per la Generalita­t en tota la seva història, per un valor d’uns 1.000 milions.

El pacte amb Fortress inclou el preu de 170 milions i un «altre contingent en funció de l’import que finalment li sigui reconegut per la Generalita­t i/o els tribunals de justícia», segons un comunicat de la companyia a la CNMV. Acciona posseïa el 76,05% de la concessió i ja li van ser reconeguts 53,8 milions per part de la Generalita­t com a compensaci­ó, que la companyia pensava recórrer en els tribunals. Segons l’empresa, l’anul·lació del contracte, en compliment d’un dictamen del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), contemplav­a una compensaci­ó de 305 milions. En l’actualitat, l’antiga concessió –que proveeix d’aigua una àrea de més de quatre milions d’habitants (l’àrea metropolit­ana de Barcelona i altres comarques adjacents)– s’ha convertit en l’empresa pública ATL.

La companyia presidida per José Manuel Entrecanal­es i el fons Pioneer, soci a ATLL, van qualificar d’«il·legal» l’actuació de la Generalita­t. L’Executiu català va admetre finalment pagar com a anul·lació de contracte 53,8 milions, després d’estimar abans que havia de reclamar als antics concession­aris 38,4 milions.

Amb aquest acord amb Fortress, Acciona s’embutxaca pràcticame­nt la indemnitza­ció a la qual tenia dret per la participac­ió en la concessió. Al seu torn, deixa la porta oberta a ingressar en el futur part de les compensaci­ons per danys i perjudicis que puguin admetre els tribunals i que el grup xifrava entorn dels 1.000 milions d’euros.

El sistema de vendre els drets lligats a plets ja es va utilitzar a Espanya, per exemple, amb el fons britànic Therium Group Holdings Litigation, que va acordar finançar fins a 100 plets d’amos de gasolinere­s contra Repsol, Cepsa o BP.

 ??  ?? de l’antiga ATLL.
de l’antiga ATLL.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain