El Periódico - Català

El brut ‘dieselgate’

El ‘software’ que alterava emissions va suposar que a Espanya s’expulsessi­n 63.000 tones extres de contaminac­ió a l’any

-

El cas del software que alterava les emissions d’alguns vehicles amb motor dièsel de Volkswagen va tenir entre les seves conseqüènc­ies l’expulsió de 63.000 tones anuals de contaminac­ió extra des del «trucatge», segons l’Agrupació d’Afectats per Volkswagen. Aquesta entitat, que representa més 3.000 espanyols afectats, recorrerà als jutjats alemanys el 30 de setembre pel cas dieselgate. S’uneixen així a una plataforma que té més de 450.000 persones a nivell mundial.

Ara, l’Agrupació d’Afectats per Volkswagen assenyala que a Espanya hi ha més de 700.000 cotxes que pateixen aquest problema i que, des del 2008, s’han acumulat un total de 636.000 tones extra de diòxid de nitrogen (NO ) emeses a l’atmosfera.

A més, denuncia que l’Administra­ció pública espanyola ha sigut «passiva» a l’hora d’afrontar aquest cas i enalteix l’exemple dels EUA, on Volkswagen ha hagut de pagar multes de 4.300 milions de dòlars (3.803 milions d’euros) per reparar les conseqüènc­ies ecològique­s i 17.000 milions de dòlars (15.035 milions d’euros) en concepte de compensaci­ons als propietari­s dels vehicles afectats.

«A Espanya, les represàlie­s contra l’empresa alemanya han brillat per la seva absència», remarca, i sol·licita a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera (i, per extensió, a tot el Govern), que faci una declaració de suport envers tots els afectats, en la qual s’admeti que tenen dret a una indemnitza­ció per part del fabricant alemany i en la qual se’ls animi a exercir els seus drets com ciutadans.

700.000 afectats

El 30 de juny s’acaba el termini perquè els 700.000 afectats espanyols s’uneixin a la macrodeman­da contra Volkswagen. Els demandants podrien rebre fins al 100% del total del seu vehicle o un vehicle de caracterís­tiques similars, però actualitza­t. La cort d’Apel·lació de Brauschwei­g (Alemanya) ha fixat la primera vista pública de la demanda col·lectiva el pròxim dia 30 de setembre a les deu del matí. A l’abril, Alemanya va imputar per frau Volkswagen; el seu president, Martin Winterkorn, i quatre alts càrrecs més de la firma per la manipulaci­ó il·legal de centenars de milers de motors dièsel.

Tot i que les demandes contra Volkswagen van creixent al seu país d’origen, la major part de l’acció judicial s’ha impulsat des dels EUA, on la justícia ja ha demanat fins a 25 anys de presó i una multa de 275.000 dòlars per una manipulaci­ó de vehicles que, a nivell mundial, va afectar 11 milions d’unitats.

Afectats denuncien que, a diferència d’Alemanya, no hi ha hagut represàlie­s contra Volkswagen

 ?? EFE / FELIPE TRUEBA ?? tub d’escapament d’un cotxe emetent fum.
EFE / FELIPE TRUEBA tub d’escapament d’un cotxe emetent fum.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain