El Periódico - Català

L’oposició d’esquerres carrega contra la ‘llei Aragonès’

Els comuns ► demanen «paralitzar» la norma de contractes de serveis a persones Partits com el PSC ► i la CUP també es mostren contraris a la proposta

-

El grup parlamenta­ri Catalunya en Comú Podem (CatECP) va exigir ahir la «paralitzac­ió» de la llei de contractes de serveis a les persones, també batejada com a (en al·lusió a Pere Aragonès, vicepresid­ent de la Generalita­t i conseller d’Economia i Hisenda). Pels comuns, aquesta norma (que encara està en fase d’al·legacions parlamentà­ries) «pot obrir la porta a la privatitza­ció de més serveis». «Els serveis públics s’han de protegir i això es fa amb la gestió directa», ha dit en una roda de premsa la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach.

«Aquesta llei no l’hem compartit en cap moment. És necessari parar la via neoliberal dels últims anys», va assenyalar d’altra banda Marta Ribas, portaveu adjunta dels comuns. Ella també va explicar que el seu grup

parlamenta­ri ha presentat diferents al·legacions a la llei. «Volem garantir que la norma deixi clar que els serveis a les persones s’haurien de gestionar de forma directa prioritàri­ament», va dir, si bé va valorar positivame­nt aspectes de la llei com el fet que redueix el pes del preu en l’adjudicaci­ó de contractes. Però, tot i així, va remarcar: «Creiem que s’està anant per camins perillosos».

Pels comuns aquesta llei està «mal feta» perquè «no deixa clar quins serveis a les persones han de ser gestionats de manera directa» ni quins no. De fet, la norma contempla que es puguin externalit­zar des de serveis d’atenció primària fins al segon cicle de l’educació infantil (de 3 a 6 anys). «S’ha de paralitzar la tramitació d’aquesta llei de contractes, i exigim al Govern que faci la que hauria d’haver fet primer: la de convenis o vies no contractua­ls», va insistir Ribas. Tot i així, va reconèixer que a Catalunya fa falta una llei de contractes que «blindi millor els drets laborals».

La portaveu adjunta dels comuns ha deixat clar que una llei és sempre «una eina», mentre que l’«amenaça» no és la norma, sinó la «voluntat política» que pot ser utilitzada en un sentit o en un altre. «Amb la hi ha serveis [públics] amenaçats», va destacar.

ALTRES GRUPS Altres grups polítics també han mostrat rebuig per la Per al PSCUnits perAvançar, aquestanor­ma és «necessària» però està «mal feta» i per això «no compleix els objectius que marca la directiva». Els socialiste­s creuen que la llei «no respecta alguns dels articles de la llei bàsica estatal» i tampoc «garanteix el principi de transparèn­cia ni d’igualtat de tracte, així com el d’imparciali­tat», tal com estableix la directiva. Per tot això han presentat més de 70 al·legacions per «millorar» el text.

La CUP també ha sigut crítica al respecte, tot i que encara no ha presentat cap al·legació. Per a la diputada Maria Sirvent, «es tracta d’un projecte que conforma un atac molt greu cap als serveis públics».

El PP també ha presentat al·legacions, i fins i tot JxCat i la mateixa ERC (conjuntame­nt), perquè hi ha errors en la llei.

 ??  ?? El centre de diàlisi i recerca aplicada del Clínic.
El centre de diàlisi i recerca aplicada del Clínic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain