El Periódico - Català

Renfe difon el vídeo d’un grafiter en acció

Passatgers ► i empleats van veure com l’‘artista’ pintava el vagó

- LES CORTS L’HOSPITALET López Muñoz,

Sánchez Fernández, Ciscar Martínez-Hidalgo, Velasco Azanza, Poch Gasull, López, Sabi Peruga Peruga, Luque López, Llista facilitada per Serveis Funeraris de Barcelona. Més informació, al 900.231.132.

Nova denúncia de Renfe davant d’un dels seus malsons: els grafiters. Dijous a la tarda, una persona jove va pintar impunement part d’un tren de l’R3 de Rodalies a l’estació de Centelles (Osona), amb destinació a Puigcerdà (Cerdanya). Els viatgers i el personal de Renfe que es trobaven a l’interior del tren no van poder fer res mentre veien l’acció.

Renfe va divulgar ahir les imatges en vídeo per denunciar un problema que, assegura l’empresa, «afecta tothom en qüestió de diners, retards, malestar i fins i tot en més d’una ocasió de forma física quan un grup de vàndals utilitza l’alarma de forma injustific­ada» per aturar el tren i pintar el comboi.

El de dijous va ser un dels actes vandàlics que anualment suposen a la ciutadania «una

despesa de més de 15 milions d’euros», recorda Renfe.

2.000 DENÚNCIES A L’ANY La companyia pública de transport insisteix que només a Catalunya netejar grafitis als trens va costar més de 10 milions d’euros l’any passat. També el 2018 es van presentar més de 2.000 denúncies per aquestes pintades.

Els grafitis, a més, obliguen Renfe a alterar la programaci­ó dels recorregut­s del tren sabotejat a fi d’organitzar la retirada de la pintada pels serveis de neteja. A més, deixar el tren immobilitz­at més temps del previst comporta una modificaci­ó de la logística de distribuci­ó dels trens.

El problema de les pintades afecta també Transports de Barcelona (TMB), que destina més d’un milió d’euros a l’any a netejar-ne. «Tot i que el cost és més alt si es té en compte l’impacte ambiental i l’afectació al servei», expliquen fonts de TMB.

 ??  ?? Imatge del vídeo de l’acció del grafiter en un tren de l’R3.
Imatge del vídeo de l’acció del grafiter en un tren de l’R3.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain