El Periódico - Català

BCN expropia el dret a utilitzar un pis durant 10 anys

L’immoble, que ► pertany al BBVA, s’incorporar­à al parc municipal L’entitat bancària ► assegura que la Generalita­t el vol comprar

-

La regidora de l’Ajuntament de Barcelona Lucía Martín va anunciar ahir que el consistori ha executat la primera expropiaci­ó forçosa del dret d’ús d’una vivenda del BBVA «per un període de 10 anys i per motius d’interès general». En una roda de premsa, va detallar que legalment l’ajuntament ja és titular del dret d’ús sobre el pis, i l’ha incorporat al parc municipal de vivenda, ja que l’entitat bancària va tenir buida aquesta propietat durant més de dos anys.

Aquesta expropiaci­ó del dret d’ús s’ha fet en aplicació de l’article 15 de la llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a la vivenda de les persones en risc d’exclusió residencia­l, que torna a estar en vigor després d’aixecar-se la suspensió que va interposar el Tribunal Constituci­onal (TC).

Martín va explicar que l’ús d’aquesta vivenda s’ha pogut expropiar al complir-se dues condicions: se situa en una zona d’«alta demanda i gran necessitat» (al barri del Besòs, al districte de Sant Martí) i estava inscrit en el registre d’habitatges buits de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

L’expropiaci­ó de l’ús, va detallar la regidora, es duu a terme després de concloure un procedimen­t que consta de quatre fases: el consistori comprova si el pis es troba en el registre de vivendes buides, observa l’empadronam­ent, reclama els certificat­s del consum d’aigua i finalment du a terme una inspecció municipal per certificar que no està habitat.

RESPOSTA Segons fonts de l’entitat bancària, aquesta vivenda no està buida, sinó ocupada per una família vulnerable, així que el consistori hauria de desnonar els seus habitants. «Ni és buida ara i no ho ha estat els últims dos anys», apunten des del banc. El consistori respon que els expedients sancionado­rs són llargs i que en el moment que es va obrir sí que portava dos anys buit. La mateixa veu del BBVA va més enllà i assegura que l’abril la Generalita­t els va comunicar la seva intenció d’exercitar el dret de tempteig, per la qual cosa s’està pendent de la formalitza­ció de la compravend­a. És a dir, que en cas que s’expropiï el pis (el banc afirma, a més, que l’expropiaci­ó ha sigut recorregud­a en seu judicial) aquest ja seria públic.

FINS A 10 ANYS L’Ajuntament de Barcelona s’ha basat en aquest cas en l’article 15 de la llei 4/2016, que permet l’expropiaci­ó del dret d’ús temporal d’una vivenda per un període d’entre quatre i 10 anys. Barcelona ha optat en aquesta ocasió per expropiar l’ús durant el màxim temps que permet la norma. Martín va indicar així mateix que existeixen uns altres set procedimen­ts d’aquest tipus en marxa que afecten habitatges propietat de Caixabank, el BBVA, la Sareb i Bankia.

D’altra banda, el consistori de la capital catalana ha sancionat, aplicant l’article 5.2 de la llei 24/2015, una societat per iniciar el desnonamen­t d’una família al barri del Raval sense oferir-li un lloguer social; es tracta d’una infracció de la normativa tipificada com a «greu» que pot comportar una multa de fins a 90.000 euros.

Martín va detallar que actualment hi ha fins a 300 casos que el consistori està gestionant i que «a priori» haurien d’acabar amb l’oferiment de nous lloguers socials.

 ??  ?? El carrer del districte de Sant Martí on hi ha el pis expropiat.
El carrer del districte de Sant Martí on hi ha el pis expropiat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain