El Periódico - Català

La guerra civil zombi

Ruiz Caldera i De Toro ultimen ‘Malnazidos’, una superprodu­cció que aborda el conflicte bèl·lic espanyol des d’un punt de vista inèdit

-

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro es van conèixer fa 20 anys, quan estudiaven a l’ESCAC. Des d’aleshores són amics i col·laboradors. Totes les pel·lícules de Ruiz Caldera, des de Spanish

Movie (2009) fins a Superlópez (2018), han sigut muntades per De Toro. Ara fan un pas més enllà en la seva relació profession­al firmant junts Malnazidos, projecte amb què havien fantasieja­t fer realitat des que van llegir la novel·la Noche de difuntos

del 38, de Manuel Martín, que convertia la guerra civil espanyola en l’escenari apocalípti­c d’una invasió zombi. Ara, els dos bàndols rivals de la contesa hauran de lluitar plegats contra un enemic comú, els morts vivents, i deixar de banda les seves diferèncie­s ideològiqu­es. «Volíem mostrar el conflicte des d’un punt de vista que no s’hagués vist abans», explica per telèfon Ruiz Caldera. «No vol dir que desdramati­tzem els fets, volíem abordar-ho des de la perspectiv­a d’una pel·lícula d’aventures, acció i terror i situar-la en aquest marc històric tan poderós».

La pel·lícula s’ha rodat en diferents localitzac­ions de Barcelona, buscant escenaris naturals on poder desplegar tots els mitjans utilitzats per a aquesta superprodu­cció amb més de 2.000 figurants, 80 especialis­tes i en què s’han construït més de 200 metres de vies de tren per manipular la maquinària de l’època durant les vuit setmanes de filmació.

«Vam anar amb els deures molt fets i les idees molt clares al de rodatge. I el més important, tots dos volíem fer la mateixa pel·lícula», explica Ruiz Caldera. «El que calia discutir ho portàvem discutit de casa», continua De Toro. «De manera que ens hem entès perfectame­nt, sense discussion­s, sense polèmiques. He tingut la sort d’ajuntar-meamb un primer espasa i alhora debutar amb un amic. Crec que, si ara hagués de fer una pel·lícula en solitari, m’avorriria molt».

Al capdavant del repartimen­t hi ha Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo, Jesús Carroza, María Botto i Álvaro Cervantes, que interpreta Mecha, expert en explosius. «És la premissa més potent que m’ha arribat mai en la meva carrera», explica. «És una aventura de pura supervivèn­cia. Avui m’ha tocat fugir d’un grup de zombis absolutame­nt desbocats, ¡estaven a punt d’agafar-me! Cada dia és un repte, tan perillós com excitant. Espero arribar viu al final», fa broma.

A causa de la complexita­t del rodatge, que hi hagi dos directors al comandamen­t ha acabat resultant molt útil. «És la primera vegada que treballo amb dos directors i crec que li ha anat molt bé, a la pel·lícula, perquè a cada escena hi ha molts actors, avui n’hem arribat a ser onze. I ells tenen els seus caps alineats, tots els esforços van en la mateixa direcció. Es reparteixe­nindicacio­ns i tots ens sentim molt acompanyat­s», diu Cervantes. Tant Ruiz Caldera com Del Toro reconeixen que els ha costat recopilar referèncie­s cinematogr­àfiques per a aquesta pel·lícula, ja que la guerra civil se sol representa­r a través del drama, també des de la comèdia, però no com una pel·lícula d’aventures.

Per això van haver de recórrer a una de les seves fonts d’inspiració favorites, els còmics. «L’Alberto i jo som grans lectors (en el meu cas, la meva filmografi­a em delata) –apunta el director de Superlópez–. Per això ens hem basat en l’estètica dels còmics de gestes bèl·liquesdels 70, com Eloy, d’A. H. Palacios. I té un punt pulp, cosa que s’aprecia al vestuari que ha creat Cristina Rodríguez, que resulta molt icònic».

Malnazidos és una de les grans apostes de Telecinco Cinema per al 2020. Un còctel inèdit que barreja gèneres i agermana un dels tàndems més sòlids del cine espanyol, demostrant que la unió fa la força a l’hora d’aportar originalit­at i ambició en un projecte diferent i ple de sorpreses.

Javier Ruiz Caldera CODIRECTOR DE ‘MALNAZIDOS’ «Ens hem basat en l’estètica dels còmics de gestes bèl·liques dels 70. I hi ha un punt ‘pulp’»

 ??  ?? Un moment del rodatge de ‘Malnazidos’.
Un moment del rodatge de ‘Malnazidos’.
 ?? QUIM VIVES ??
QUIM VIVES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain