El Periódico - Català

Lampisteri­a cinèfila

Neus Ballús prepara el seu tercer llargmetra­tge, ‘Seis días corrientes’, que narra la vida de tres treballado­rs de l’aigua i la llum amb actors no profession­als

-

A la directora Neus Ballús (Mollet del Vallès, 1980) sempre li ha interessat furgar en les tensions que es produeixen entre el documental i la ficció per bastir ponts entre les dues formes de representa­ció cinematogr­àfica. Per això parteix de l’observació directa per acabar donant-li forma a través d’un guió en què es reflecteix aquest procés de recerca prèvia. És el que va fer a La plaga, la seva

opera prima, a l’encara sense estrenar Staff Only, després de passar pel Festival de Berlín i el de Màlaga, i ara en el tercer llargmetra­tge, que es troba en plena fase de rodatge, just en el meridià, titulat Seis días corrientes.

La idea de la pel·lícula va arribar des del seu propi nucli familiar. El seu pare sempre havia treballat al sector de la fontaneria i les instal·lacions i li explicava històries que li havien passat amb els clients. Així que va començar a acompanyar-lo en la seva rutina laboral i es va adonar que era un observador privilegia­t de com vivia la gent. A partir d’aquí va començar a documentar-se seriosamen­t i va tenir clar que si en sortia alguna cosa, havia d’estar protagonit­zada per treballado­rs reals.

«Em va interessar perquè les relacions que s’estableixe­n entre client i lampista són superbreus, molt fugaces, però poden ser bastant intenses. Si et quedes sense aigua calenta, es converteix en una qüestió bastant vital», explica Ballús a EL PERIÓDICO via telefònica mentre es dirigeix al set de rodatge. «Em semblava un bon context per parlar de prejudicis, de relacions humanes entre gent de grups molt diversos».

Seis días corrientes narra la vida de tres treballado­rs en una petita empresa de lampisteri­a als afores de Barcelona. Valero i Pep formen un tàndem inseparabl­e fins que aquest últim s’ha de jubilar i la cap proposa la incorporac­ió de Moha, un jove marroquí. A partir d’aquest moment assistirem a l’evolució de la relació entre tots tres, al mateix temps que

cada dia de la setmana s’encarregar­an d’una avaria en una llar diferent a través d’una sèrie de trames capitulars.

En la pel·lícula s’aborda el tema del racisme, però també es parla dels prejudicis relacionat­s amb altres grups socials, tracta la tercera edat, la manera en què eduquem els fills o els rols de l’home i la dona en el context de la classe treballado­ra. «És evident que tots aquests temes han augmentat amb l’auge de la ultradreta. Sempre hi ha hagut racisme, però ara la gent l’admet a cara descoberta. Això té alguna cosa positiva, perquè la veritat no s’oculta i així podem saber en quin punt ens trobem. El que està clar és que no hi ha cap tipus de voluntat de comprendre l’altre», explica la cineasta.

La majoria del rodatge s’ha desenvolup­at a la perifèria de Barcelona, a les seves zones industrial­s, a les seves urbanitzac­ions. I s’ha organitzat d’una manera molt especial, de forma cronològic­a, de manera que els

Neus Ballús CINEASTA «Sempre hi ha hagut racisme però amb l’auge de la ultradreta la gent l’admet a cara descoberta»

protagonis­tes no sabessin què gravarien cada dia. Ballús va voler fer-ho així per preservar la seva frescor i la seva honestedat, ja que es tracta d’actors no profession­als. Els va trobar a l’Escola del Gremi d’Instal·ladors de Barcelona mentre assistia a cursos de reciclatge per adquirir més coneixemen­t del medi que tractaria. «El guió està escrit en funció de com són ells de veritat, així que de vegades s’enfronten al seu propi mirall i és molt interessan­t veure com s’ajusta el personatge a la seva persona, i ells al personatge».

Perquè cap d’ells perdés la feina i poguessin compaginar­la amb la pel·lícula, la directora ha rodat al llarg de sis setmanes alternes. «Per a mi era fonamental preservar l’aspecte documental, ja que és part de la meva feina, fer una immersió en un determinat lloc que d’entrada no conec gaire bé i imaginar-hi una estructura de ficció al voltant per tractar conflictes de tota mena, ja siguin ideològics o morals».

 ??  ?? La cineasta Neus Ballús, en un moment del rodatge.
La cineasta Neus Ballús, en un moment del rodatge.
 ?? LÍDIA OÑATE ??
LÍDIA OÑATE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain