El Periódico - Català

Poc disposats al consens

- ELISEO Oliveras

Malgrat la unitat que els Vint-i-set aconseguei­xen mantenir davant el repte del brexit, el Consell Europeu del 20 i 21 de juny a Brussel·les ha mostrat que les divisions entre els estats de la Unió Europea (UE) són molt profundes. La cimera també ha evidenciat la poca adaptació dels líders, els governs i els grups parlamenta­ris al nou context europeu de més fragmentac­ió i diversitat política, que exigeix més dots d’empatia, de flexibilit­at i de generar consensos integrador­s.

Un dèficit estructura­l europeu, 62 anys després de la firma del Tractat de Roma, és la manca d’una visió comuna compartida i interiorit­zada pels governs i els estats del que ha de ser la Unió Europea, que vagi més enllà dels interessos nacionals i les declaracio­ns genèriques, com la nova Agenda Estratègic­a per al 2019-2024, que s’ha aprovat en aquesta cimera, o com el Pilar Europeu de Drets Socials, que el 2017 es va aprovar a la de Göteborg.

Això ha quedat palès no només en el fracàs a consensuar els nomenament­s per als càrrecs institucio­nals clau de la UE, sinó també en altres qüestions importants de la cimera, com ara la lluita contra el canvi climàtic, el pressupost especial per a l’eurozona i la unió bancària.

El compromís d’aconseguir la neutralita­t climàtica a la UE el 2050, va saltar de les conclusion­s de la cimera i va quedar reduït a una nota a peu de pàgina com un desig de la majoria dels estats. Els països la transició energètica dels quals resultarà més costosa i difícil (Polònia, República Txeca, Hongria i Estònia) van considerar que no hi havia prou garanties d’ajuda econòmica per esmorteir aquests costos.

En el futur pressupost­at per a l’eurozona, que teòricamen­t ha de servir per esmorteir crisis i impulsar el creixement, encara no hi ha cap acord sobre el seu volum, ni sobre com es finançarà. Per a l’ús eventual del

Mecanisme Europeu d’Estabilita­t com a xarxa financera de seguretat en cas de crisi bancària existeix un acord de principi voluntari, però sense la legislació secundària indispensa­ble per fer-lo operatiu.

Davant la pèrdua de l’hegemonia política tradiciona­l dels populars i els socialiste­s al Parlament Europeu i un reequilibr­i de forces més gran entre els populars, els socialiste­s i els liberals dins el Consell Europeu, el repartimen­t de llocs clau de la UE requereix en aquesta ocasió un pacte polític d’ampli espectre, que també inclogui els Verds a l’Eurocambra.

La falta de sintonia a l’eix franco-alemany ha sigut un dels factors determinan­ts del fracàs de la cimera en la renovació dels càrrecs institucio­nals de la UE. Tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el president

francès, Emmanuel Macron, esd’elecció tan condiciona­ts per la seva debilitat política interna, evidenciad­a en les recents eleccions europees, el que limitava el seu marge de flexibilit­at a la cimera. L’objectiu prioritari de Merkel en el repartimen­t de càrrecs de la UE d’aquest any era assegurar la presidènci­a de la Comissió Europea per a un conservado­r alemany, que evités qualsevol desviació en la política oficial d’austeritat. El problema és que el seu candidat, el bavarès

Manfred Weber, ha generat un rebuig important tant al Parlament Europeu com entre els caps d’Estat i de Govern de la UE. La negativa anunciada dels grups socialista i liberal a recolzar Weber va fer inviable la seva nominació, ja que sense aquests resulta impossible l’aprovació parlamentà­ria del president de la Comissió Europea.

Un francès per al BCE

Macron s’ha oposat frontalmen­t a Weber, a qui considerav­a poc qualificat, i al sistema de candidats principals (spinzenkan­didat) per designar el president de la Comissió Europea, perquè limita la capacitat dels líders de la UE. El seu objectiu principal sembla orientat a col·locar un francès al capdavant del Banc Central Europeu (BCE) com a successor de Mario Draghi.

Tot i que els tres candidats oficials a presidir la Comissió Europea han quedat descartats, queda per veure si els socialiste­s aconseguei­xen recuperar el seu candidat, Frans Timmermans, per al lloc de responsabl­e de la política exterior i de seguretat de la UE, aprofitant que el pes dels socialiste­s s’ha reforçat al Consell Europeu. El nou candidat a presidir la Comissió Europea haurà de pertànyer al Partit Popular Europeu, perquè ni Merkel, ni el grup parlamenta­ri sembla que hagin d’acceptar una altra opció després de veure rebutjat Weber. Si Alemanya no aconseguei­x la presidènci­a de la Comissió Europea, existeix el risc que Merkel pressioni llavors per col·locar al capdavant del BCE el president del Bundesbank, Jens Weidmann, un falcó monetari que ningú creu que hagués sigut capaç de salvar l’euro el 2012 com va fer

El repartimen­t de llocs clau a la UE requereix en aquesta ocasió un pacte polític ampli

 ??  ?? Minicimera de Sánchez, Macron, Merkel i Tusk a Brussel·les.
Minicimera de Sánchez, Macron, Merkel i Tusk a Brussel·les.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain