El Periódico - Català

Una experiènci­a única

Restaurant Casanova, a 5 km de Vilafranca, se situa en un entorn especial, entre vinyes El visitant passarà per cinc espais diferents per degustar la innovadora cuina

- Julio Márquez II MONOGRÀFIC­S

Són suficients 5 quilòmetre­s per sortir de Vilafranca del Penedès i trobar-se enmig de la naturalesa. Així és l’Alt Penedès, i com deia Josep Pla, més que una zona rural,“es tracta d’una

vinya immensa”. D’aquí surten el raïm parellada, montonec, xarel·lo i macabeu, amb els quals es produeixen alguns dels millors vins de Catalunya. Però, precisamen­t, entre aquestes vinyes, destaca a Sant Martí Sarroca, la finca Can Tòfol, on s’ubica des de fa tres anys el Restaurant Casanova.

Situat en un enclavamen­t ideal per poder desconnect­ar de la ciutat, disposa d’una gran plaça amb font, jardins, estàtues budistes i, fins i tot, cavalls. Un entorn entre vinyes, on el visitant tindrà la sort de menjar envoltat de calma i privacitat. “Ens agrada la gastronomi­a: hem viatjat per tot el món menjant i ens encanta atendre la gent que ens visita per oferir-los tot el que hem rebut”, explica Lucía Londoño, gerent del Restaurant Casanova.

TRADICIÓ. És important assenyalar que no es tracta d’un restaurant a l’ús. Restaurant Casanova busca endinsar-se en la nostàlgia dels comensals; tocant els seus records i convertint el plaer de menjar en un joc de nens, mentre reben l’afecte i tracte personalit­zat dels temps en què encara tenien les seves àvies. Per aquest motiu, quan s’arriba al restaurant, la primera parada és en un saló amb butaques, on l’equip procedeix a la recepció i el visitant ha d’elegir entre un dels dos menús degustació: “Tenim menú degustació i carta. Els plats varien segons el producte que hi hagi cada temporada. Ens agrada innovar, però mantenint les bases de la cuina tradiciona­l catalana”, explica Londoño.

Una mirada al passat que troba el seu punt àlgid en l’espai següent. Després d’escollir el menú, els visitants passen a un bosc natural, a l’interior de la finca, on es fa un aperitiu entre dues bicis antigues, emulant els pícnics de joventut. Durant tot el trajecte, el personal de Restaurant Casanova acompanya els clients, demostrant que és el tracte humà un dels seus valors diferencia­ls. Una personalit­zació que és possible, tal com diu Londoño, gràcies al fet que només disposen de sis taules: “No volem atendre centenars de persones.

El nostre objectiu és estar el temps que faci falta amb els nostres visitants”.

Després de l’aperitiu, arriba el moment d’entrar al saló on es procedeix a la degustació del menú escollit. S’ha de destacar que l’equip de quatre cuiners, també fa les funcions d’equip de cambrers i surten a presentar el plat als assistents i a mostrar el procés d’elaboració en una clara aposta per la transparèn­cia: “El 80% dels nostres plats són elaborats en directe. Per exemple, tenim un melós de vedella fumat en barrica de vi, que obrim davant del client. Per un altre costat, disposem de les postres kakigori realitzade­s en directe en les quals el visitant elegeix com s’acaben”, apunta Londoño. Són plats de la zona, elaborats de forma diferent i emmarcats en una experiènci­a única. Però no tot és cuina catalana: també destaquen altres plats d’importació, com el salmó salvatge d’Alaska, servit en una taula de fusta, i que inclou navalla i coberts dels anys 60, cosa que dona un valor encara més únic a l’experiènci­a de menjar salmó.

Per una altra part, no es pot deixar de destacar l’àmplia carta de vins del Restaurant Casanova, en la qual destaquen, especialme­nt, alguns dels millors Penedès, en una clara aposta del restaurant per donar valor a la zona.

TRANSPARÈN­CIA. Després de menjar, arriba el moment final de l’experiènci­a: primer, el client passa a visitar la cuina, on es menja les postres mentre descobreix els secrets d’elaboració dels seus cuiners. I en segon lloc, i últim, les postres donen pas a un altre saló amb xemeneia, on es prenen els cafès, xocolates i begudes de sobretaula. “Portem cafè de Colòmbia i Brasil i l’elaborem nosaltres mateixos amb una màquina especial”, explica Londoño, reafirmant el seu amor per la cura dels detalls.

Després del cafè s’arriba al final de la ruta. Una experiènci­a única, de la qual el client recordarà en el futur, no només el menjar, sinó tot el que va viure en un Restaurant Casanova, al qual segur que voldrà tornar per seguir generant records especials. Per a Londoño es tracta d’una oportunita­t per disfrutar de la millor gastronomi­a: “La gent surt al·lucinant del restaurant. Quan comencen pel saló de recepció, no s’esperen tot el que viuran. Però el cert és que passen més de 3 hores al nostre restaurant, canviant de saló, disfrutant dels millors plats i sent feliços de poder disfrutar aquesta experiènci­a amb els seus familiars i amics i amb nosaltres”.M

CLAUS

bEl 80% dels plats són elaborats davant dels comensals

bDisposa de menú degustació i una carta que varia segons l’època

 ?? Al detall. Alguns dels espais del Restaurant Casanova i diferents plats del menú degustació. ??
Al detall. Alguns dels espais del Restaurant Casanova i diferents plats del menú degustació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain