El Periódico - Català

Al servei de l’art pop

►The Divine Comedy expandeix el seu llenguatge a ‘Office politics’

- JORDI BIANCIOTTO

Era prematur situar Neil Hannon (a la imatge) a la casella de l’exercici d’estil, en l’eterna recreació del classicism­e pop. Continua sent un creador procliu al cop de volant i al sotrac, sempre mantenint viu el seu do per a la melodia majestàtic­a, però prestant-se a l’aventura, a l’expansió dels seus propis límits i a la diversió. D’això últim n’hi ha en abundància a Office politics, un doble àlbum agosarat amb fons narratiu comú, entorn del món laboral, el seu entramat de relacions humanes i la seva tendència a la mecanitzac­ió.

The Divine Comedy mai ha sigut un grup de pop més, i ni tan sols la seva adscripció mediàtica, als 90, a l’imaginari

Brit ordinari era sòlida: Liberation (1993) i Promenade presentave­n un creador de cançons que anava per lliure, un romàntic que construïa artefactes melòdics evocadors amb picades d’ullet a altres temps, encantat de deixar-se il·luminar pel jove Scott Walker i pel pop europeu, per Burt Bacharach i per Michael Nyman. Tant de temps des de llavors, fa la sensació que Hannon es continua emocionant fent cançons i provant noves idees, de vegades estrambòti­ques, com les plasmades a Office politics, la seva obra estilístic­ament més sorprenent.

L’AMENAÇA MAQUINAL Allunyants­e dels contes de fades i de les fantasies literàries, Hannon trena una mena de musical teatral sobre la quotidiani­tat del lloc de treball, reflectint comportame­nts innobles, episodis d’estrès, brutalitat­s jeràrquiqu­es i amenaces tecnològiq­ues amb un humor fi i valentse d’una amplísima varietat de recursos musicals. És l’àlbum més divers de The Divine Comedy i inclou seqüències que fan arquejar les celles. No tant el còmic swing acusatori de

Queuejumpe­r, que obre el disc, sinó, sobretot, l’entrada en escena de l’electrònic­a i dels sons de sintetitza­dor com a metàfora de les amenaces que planen sobre l’oficinista, textures aparellade­s a cançons d’estil lliure: les gambades glam d’Infernal machines, la robòtica de Psychologi­cal evaluation o el retrofutur­isme tocat del bolet de The synthesize­r centre super summer sale. SWING I MÚSICA DISCO Office politics reserva aquesta classe de moments arriscats, així com incursions ben resoltes en altres estètiques: el swing de cine negre, amb desenllaç llatí, de You’ll never work in this town again, i el triomfal moment disco de The life and soul of the party.

Però també hi ha mostres d’un art compositiu més canònic, amb l’alt segell de l’autor, a través de la manejable malenconia de Norman and Norma, el recollimen­t una mica sinistre de Dark days are here again o l’evolució dramàtica d’After the

Lord mayor’s show. Altres enquadrame­nts d’un àlbum que pot desconcert­ar el seguidor de The Divine Comedy per acabar atrapant-lo, potser, després d’escoltar-lo uns cops més.

 ?? BEN MEADOWS ??
BEN MEADOWS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain