El Periódico - Català

Trump va ordenar un atac a l’Iran i va recular a l’instant

El president francès tomba el sistema dels caps de llista defensat per l’Eurocambra Els dirigents europeus es tornaran a reunir en una cimera el dia 30 per pactar els càrrecs

- SILVIA MARTÍNEZ BRUSSEL·LES

El Parlament Europeu va aconseguir el 2014 imposar el seu sistema de spitzenkan­didaten, que implica que els caps de llista de les famílies polítiques en les eleccions europees són automàtica­ment candidats a presidir la Comissió Europea, ancara que només votin per ells els ciutadans del seu país d’origen. Cinc anys després, l’afany del president francès, Emmanuel Macron, per enterrar un procedimen­t que, segons entén, resta poder als governs en favor de l’Eurocambra ha portat els líders europeus a bloquejar el pas als tres candidats oficials que competien per l’apreciat lloc.

Ha sigut durant la cimera europea celebrada dijous i ahir a Brussel·les, en el primer intent (fallit) per pactar el nom dels nous alts càrrecs que governaran la UE. La reunió va acabar sense acord. Cap dels tres candidats oficials a la Comissió –l’alemany Manfred Weber pel PPE, l’holandès Frans Timmermans pels socialiste­s i la danesa Margrethe Vestager pels liberals– va aconseguir sumar prou recolzamen­ts (ni al Consell ni al Parlament) i els líders europeus començaran a renegociar aquesta setmana des de zero, amb nous noms sobre la taula.

DIVERSOS CÀRRECS EN JOC «Hem constatat la impossibil­itat que els tres puguin exercir la presidènci­a de la Comissió», va resumir Macron al terme del Consell Europeu. «El president Donald Tusk ha establert al principi de la discussió que no hi havia majoria clara, amb una minoria de bloqueig sobre els candidats del sistema spitzenkan­didaten, cosa que significa que aquest sistema no ha sigut retingut. Hauran d’emergir nous noms», va afegir sobre la candidatur­a a la presidènci­a de la Comissió, un dels càrrecs en joc juntament amb la presidènci­a del Consell Europeu, l’alt representa­nt de política exterior, el BCE i el Parlament Europeu.

França vulgui prendre cap decisió contra Alemanya, de manera que en algun moment haurem d’arribar a una solució», va dir. La mateixa resignació va exhibir el president espanyol, Pedro Sánchez, davant la situació de Timmermans. «Hem de tornar a començar i veure quines diferents opcions podem contemplar».

Els socialdemò­crates europeus no renuncien a la presidènci­a de la Comissió, però ja no descarten que sigui una opció. «Ens hauria encantat que hagués sigut Timmermans però, si finalment no és el cas, és evident que sí que hi pot haver un president de la Comissió del Partit Popular», va admetre Sánchez. «Holanda prendrà una posició quan emergeixi el consens i encara no estem allà. Només hi ha una cosa que mirarem: qualitat, qualitat i qualitat, no l’afiliació política», va insistir el primer ministre holandès, Mark Rutte. «No lluito per una nacionalit­at. S’ha de perseguir el criteri de competènci­a i qualitat. Vull els millors a la taula», va avisar.

Els telèfons tornaran aquesta setmana a treure fum. L’objectiu és tancar un acord en una nova cimera extraordin­ària convocada el 30 de juny, en vigílies de la constituci­ó del Parlament Europeu i un dia després d’una cimera del G20 al Japó que traslladar­à la negociació a Osaka, on acudiran mitja dotzena de dirigents europeus. Entre ells hi haurà Sánchez, Macron, Rutte i Merkel, que una vegada més s’ha autoexclòs de les quinieles. «La meva resposta segueix sent no. M’ho pregunten tota l’estona i m’entristeix una mica constatar que no es té en compte el que he dit en diverses ocasions. La gent ha de respectar el que he dit», va insistir.

Cap dels tres candidats a la Comissió Europea aconseguei­x sumar prou suports Merkel s’autoexclou de les quinieles: «La meva resposta segueix sent no», va declarar ahir

 ?? REUTERS / STEPHANIE LECOCQ ?? Emmanuel Macron parla amb Angela Merkel durant la cimera.
REUTERS / STEPHANIE LECOCQ Emmanuel Macron parla amb Angela Merkel durant la cimera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain