El Periódico - Català

Espanya s’obre a una taxa verda a les línies aèries

La UE comença a debatre la nova fiscalitat aèria contra la crisi climàtica L’impost hauria de tenir en compte la ubicació perifèrica de la Península

-

Espanya ha canviat la seva tradiciona­l oposició a gravar amb impostos verds el transport aeri. El Govern de Pedro Sánchez ara es mostra «obert a abordar» les propostes de nova fiscalitat formulades per altres països europeus sota certes condicions. La principal, que es tingui en compte «la situació perifèrica de la Península i les necessitat­s singulars de la insularita­t», de les Balears i les Canàries. També que la decisió es prengui en el marc d’una revisió de la fiscalitat ambiental harmonitza­da per a tota la Unió Europea.

Segons han confirmat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, la delegació espanyola va participar amb aquest esperit en la conferènci­a internacio­nal que ahir i abans-d’ahir va debatre a la Haia (Holanda) com acabar a Europa amb el paradís

fiscal de què disfruta el sector de l’aviació. L’emergència climàtica obliga.

CREIXEMENT EXPONENCIA­L L’aeri és l’únic transport que amb prou feines paga impostos, però contamina més que cap. Sota aquesta premissa, el Govern holandès ha convocat els

28 països a la conferènci­a Preus del carboni i impostos per a l’aviació. En la documentac­ió entregada als participan­ts, es recorda que els avions emeten un 2,5% del CO2, una quota que amenaça de créixer de manera exponencia­l. La previsió és que les emissions hauran augmentat un 68% entre el 2010 i el 2020, un 185% fins al 2040 i un 300% fins al 2050 a causa del creixement imparable del nombre de vols, que no es pot compensar amb l’augment de l’eficiència dels aparells.

La conferènci­a es va iniciar amb un missatge rotund del ministre de Finances holandès, Menno Snell, que va fer una crida a «gravar de la mateixa manera totes les formes de transport, inclosos els avions». Ruud de Mooij, portaveu de la conferènci­a i cap de la Divisió de Política Tributària del Fons Monetari Internacio­nal, va assenyalar que «aproximada­ment la meitat del preu d’un dipòsit de gasolina es destina als impostos utilitzats per compensar les emissions, així com per pagar els projectes d’infraestru­ctura». «Els viatges amb avió, en canvi, estan gairebé totalment exempts de tots els impostos, tot i tenir moltes externalit­ats pròpies. Acabar amb aquesta situació anivellari­a el camp de joc davant altres maneres de transport», va afegir. Alts càrrecs de l’OCDE i el Banc Mundial van intervenir en el mateix sentit.

OPCIONS SIMULTÀNIE­S La proposta que Holanda va portar a la conferènci­a inclou la possibilit­at d’imposar una taxa per bitllet, gravar el querosè o fixar un preu mínim al carboni dins del mercat de comerç d’emissions a què se sotmeten els vols intracomun­itaris.

Una vegada escoltats els experts, entre els quals hi havia els representa­nts de finances de diversos països, una de les conclusion­s obtingudes és que «no n’hi ha prou amb cap de les tres opcions per separat, les tres són necessàrie­s», segons un alt càrrec d’una delegació. No ha qüestionat ningú en els debats que sigui necessari prendre mesures urgents per lluitar contra el canvi climàtic i que una de les protagonis­tes d’aquesta tasca ha de ser una política fiscal que inclogui l’aviació.

Aquestes idees seran traslladad­es per Holanda, a tall de conclusion­s, al pròxim Consell de

Els experts recomanen impostos per al querosè, els bitllets i les emissions de CO2

Ministres de Medi Ambient que tindrà lloc a Brussel·les el pròxim dia 26. Allà podrà comprovar-se per primera vegada el grau de consens que susciten i llançar el debat davant l’opinió pública. En un vídeo gravat, el comissari d’Assumptes Econòmics i Financers de la UE, Pierre Moscovici, després d’aplaudir la iniciativa, va recordar que les decisions sobre fiscalitat necessiten la unanimitat dels 28, tot i que també va

indicar que hi ha una proposta sobre la taula per acabar amb aquesta regla.

RESISTÈNCI­ES A més d’Holanda, també Bèlgica, Suècia, França i Luxemburg recolzen clarament la iniciativa, mentre que les resistènci­es provenen de països allunyats del centre del continent o insulars com Malta, que va expressar el fre al turisme que pot provocar-li. El mateix argument que Espanya havia esgrimit fins ara.

Un expert ha proposat, en aquest sentit, que els nous impostos es concentrin en els trajectes de curta i mitjana distància en què hi hagi alternativ­es de transport menys contaminan­t, com el ferrocarri­l. Això evitaria penalitzar en excés els vols dels països nòrdics als mediterran­is, així com els insulars, on les alternativ­es són poc viables.

 ??  ??
 ?? REUTERS / PAUL HANNA ?? Un avió d’Iberia Express s’enlaira a Madrid.
REUTERS / PAUL HANNA Un avió d’Iberia Express s’enlaira a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain