El Periódico - Català

Mas insinua que tornarà per moderar Puigdemont

►Neix Lliga Democràtic­a a la recerca del catalanism­e de centredret­a oposat a l’independen­tisme

-

Artur Mas EXPRESIDEN­T DE LA GENERALITA­T «No m’hi he tancat mai amb un ‘no’ rotund, però el meu rol no és tornar a presentar-me a unes eleccions»

«S’ha de posar ordre al caos i crear una organitzac­ió política amb JxCat de forma eficaç i moderna»

«Si t’interessa un Govern que et vulgui arrasar, has de jugar les cartes d’una manera, però no és la meva posició»

Artur Mas està demostrant els últims dies que el seu «pas al costat» del 2015 no era una retirada de la primera línia. L’expresiden­t de la Generalita­t multiplica la seva presència en els mitjans de comunicaci­ó, llança missatges en clau interna i es reuneix a Waterloo amb Carles Puigdemont. El seu objectiu: posar ordre en un espai, el de la postconver­gència, ara mateix caòtic i dividit.

Aquestes són les coordenade­s amb què cal interpreta­r l’últim anunci de Mas: que no descarta tornar a ser candidat en unes eleccions al Parlament. Ell mateix afegeix que ara mateix està més inclinat a no fer aquest pas, així que les seves intervenci­ons d’aquests dies –interprete­n quadros del PDECat– obeeixen més al desig d’advertir Puigdemont que ha de posar ordre en aquest espai polític que a una voluntat real d’estar disposat a plantar cara per encapçalar el projecte.

Avui, el món postconver­gent es divideix en almenys tres àmbits amb unes fronteres cada vegada més difuses: el PDECat –partit hereu de Convergènc­ia–, Junts per Catalunya, que és la marca que s’ha utilitzat en les últimes eleccions, i la Crida. Aquest últim artefacte, encapçalat pel dirigent pres Jordi Sànchez, no ha cobert les expectativ­es amb què va ser ideat.

Potser per això, el principal acord a què van arribar Mas i Puigdemont en la seva reunió a Waterloo de dimecres passat va ser el d’impulsar JxCat com a partit. La idea de Mas és tornar a aglutinar tot aquest espai polític sota unes mateixes sigles, i ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va ser clar sobre aquest tema. Va afirmar que JxCat ha de deixar de ser «una marca» per convertir-se en un

partit i fer aquesta refundació «no més enllà de la tardor» per estar preparat per a la sentència del procés i totes les eventualit­ats que puguin passar llavors.

Pel que fa a les marques actuals, va dir que no veu necessari que el PDECat desaparegu­i en aquesta refundació, sinó que pot exercir, amb la Crida, d’«agent progenitor» de JxCat com a partit.

RELAXAR L’AMBIENT «Mas va sortir ahir a relaxar l’ambient», asseguren veus de la direcció postconver­gent. Nombrosos quadros del partit se senten molt molestos amb la falta de direcció política, a què atribueixe­n els desastroso­s resultats que JxCat va obtenir a moltes localitats les últimes eleccions municipals. En contrast amb l’aclaparado­ra victòria de Puigdemont en les europees, la formació ha perdut pes en totes les demarcacio­ns; i en els nuclis més poblats de Barcelona i el seu entorn, els seus números han sigut alarmants.

En aquest sentit, les advertènci­es de Mas serien una invitació perquè Puigdemont s’impliqui més en les qüestions orgàniques, a què fins ara ha demostrat un interès nul.

Fonts coneixedor­es de la reunió apunten que Puigdemont es va comprometr­e a agafar les regnes de la formació per ordenar-la, si bé el seu discurs continua instal·lat en el «duel» amb l’Estat, tesi rebutjada d’una banda de les bases del PDECat davant dels pèssims resultats. Les mateixes fonts admeten que és un interrogan­t si Puigdemont prendrà decisions per recosir el partit cedint poder. «En el com ho faci hi ha el què», resumeixen.

De fet, quan ahir li van preguntar quin paper hauria d’exercir Carles Puigdemont en aquest renovat Junts per Catalunya, Mas va assegurar que en la formació entenen que serà el

seu president, o en tot cas, «el que ell vulgui ser».

El pas endavant de Mas, que li demanaven sectors de la seva formació, va ser més aviat tímid. «No m’he tancat mai amb un no rotund» a ser de nou candidat a la Generalita­t, va dir, però va afegir: «En condicions mínimament normals, el meu rol no és tornar a presentar-me a unes eleccions al Parlament».

En tot cas, l’expresiden­t està inhabilita­t per exercir un càrrec públic –per la consulta del 9-N del 2014– fins al mes de febrer que ve. Seria a partir de llavors quan podria presentar-se, tot i que segons la seva opinió un avançament electoral –un escenari que és a la taula de tots els partits– és «el recurs més fàcil», tot i que «de vegades el més fàcil no és el més recomanabl­e».

 ??  ?? Mas, en un acte de la campanya del maig.
Mas, en un acte de la campanya del maig.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain