El Periódico - Català

Joan Canadell President de la Cambra de BCN

Pretenen «alterar ► aliances» i «trencar els blocs» en unes futures eleccions Aspiren a aglutinar ► formacions com Units per Avançar, Lliures i Convergent­s

- JÚLIA REGUÉ BARCELONA

Si l’entitat representa totes les empreses, s’hauria d’haver pronunciat sobre una iniciativa com el cercador d’empreses sobiranist­es de l’ANC, que pretén desviar el consum d’unes cap a les altres.

El tauler català suma un artefacte polític nou disposat a presentar-se a les pròximes eleccions autonòmiqu­es amb un ideari catalanist­a i de centredret­a: Lliga Democràtic­a. Un grup de personalit­ats de diferents tradicions i sensibilit­ats es conjuren des de fa gairebé un any per consolidar una nova oferta que pretén recuperar les aspiracion­s d’empresaris, exdirigent­s polítics i activistes constituci­onalistes.

Tots plegats llueixen currículum descontent­s amb el dríbling a la legalitat fet servir per l’independen­tisme i s’oposen fermament a desancorar Catalunya de la resta d’Espanya. «Un catalanism­e valent», resumeixen, «clarament contrari a un referèndum d’autodeterm­inació», afegeixen fonts impulsores de la iniciativa. D’altres el defineixen com un futur partit «català i socioliber­al» que centrarà la seva agenda a «prioritzar l’economia, el benestar social i el medi ambient».

CONVERSES En una reunió celebrada ahir van aprovar el nom del partit, que es registrarà les pròximes setmanes. Ara per ara, mantenen converses amb Lliures, Convergent­s i Units per Avançar, i ultimen un manifest fundaciona­l que aposta pel «màxim autogovern», però sense aventures que posin en perill les competènci­es vigents. A la seva bossa de votants, segons el seu diagnòstic, hi ha liberals que van marxar a Ciutadans, desganats amb el PSC i orfes del PDECat després de les maniobres de Carles Puigdemont. En definitiva, intentaran ressorgir de les cendres de CiU: «No existeix un partit d’obediència catalana de centredret­a, de tarannà moderat», apunten aquestes veus.

Grosso modo, l’aposta es configura sota els objectius de «trencar el bloc independen­tista», «fer de ròtula entre Cs i el PSC» en una nova legislatur­a parlamentà­ria per «aconseguir un govern no secessioni­sta», «suavitzar la tensió» i defensar que «Madrid no és un enemic, sinó un soci». Fonts de l’ara per ara agrupació reivindiqu­en que ha de ser un espai «renovat» en què «no es permetin militàncie­s dobles» i admeten que el principal escull serà consensuar una cara visible que pugui encapçalar la seva papereta electoral. «El nostre propòsit és aconseguir alterar les aliances, afeblir el puigdemont­isme perquè els acords JxCat-ERC deixin de ser possibles i es trenquin els blocs establerts», raonen.

Els impulsors han elaborat diferents enquestes que els indiquen que hi ha «un espai electoral buit» que es veuen amb forces per omplir amb uns «cinc diputats, quatre per Barcelona i un per Tarragona». De tota manera, afirmen que les seves aspiracion­s electorals s’eleven entre 8 i 13 butaques a l’hemicicle català amb «300.000 vots potencials».

EL PAPER DE VALLS Segons diverses fonts consultade­s, Eva Parera, ex d’Unió i ara número dos de Manuel Valls al consistori barceloní, i la politòloga Astrid Barrio seran dos dels pesos pesants de la plataforma. A les reunions d’aquest nou ens estan estudiant la fórmula perquè l’ex primer ministre francès pugui apadrinar les sigles. Ara bé, no preveuen que s’impliqui per consolidar el partit ni per presentar-se amb ells a unes eleccions autonòmiqu­es. I és que el

projecte Valls va ser ideat per algunes figures que s’avenen a forjar la Lliga Democràtic­a.

Algunes veus apunten que el projecte «encara ha de madurar» i demanen «anar a poc a poc», i per això aposten perquè fins al setembre no s’aventurin a donar gaires detalls en públic, més enllà del manifest fundaciona­l que els presentarà en societat. «De moment, parlem sobre el projecte, no sobre candidats», assenyalen.

 ??  ??
 ?? RICARD CUGAT ?? Eva Parera, al costat de Manuel Valls, dimecres.
RICARD CUGAT Eva Parera, al costat de Manuel Valls, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain