El Periódico - Català

Silicon Valley es planta

El president busca alternativ­es a les mesures per frenar contingut d'odi

- I. N.

Potser no ha sentit parlar de Parler, una plataforma que es ven com un bastió contra la censura, però és el xafardeig en cercles conservado­rs dels Estats Units. A la xarxa creada el 2018 s'han afegit desenes de congressis­tes republican­s i figures de l'entorn del president, incloent-hi els seus fills i el seu cap de campanya. I és només un senyal de la recerca d'alternativ­es de la dreta en un moment en què, finalment, no sense reticèncie­s, davant d'un nou moment social de clamor per la justícia racial i sota pressions com el boicot d'anunciants, els gegants de Silicon Valley han començat a fer passos per limitar l'abús de les seves plataforme­s per llançar discursos d'odi i desinforma­ció i, també, per moderar continguts, qüestió que té encès el debat sobre la llibertat d'expressió.

El més fàcil per a Silicon Valley han sigut alguns passos. Per exemple a YouTube, amb 212 milions d'usuaris als EUA, s'han tancat canals de supremacis­tes blancs. A Reddit s'han vetat unes 2.000 comunitats, incloent el subreddit r/The_Donald, però també r/ChapoTrapH­ouse, vinculat a l'esquerra.

Més greu per a Trump és que la llista d'accions que l'afecten directamen­t no deixa de créixer. Twitter fiscalitza els seus missatges i, en el cop més gran per a ell, també ha començat a fer-ho Facebook, amb més de 175 milions d'usuaris als EUA. Twtich, subsidiàri­a de streaming en viu d'Amazon, va eliminar contingut ofensiu del president i ha suspès temporalme­nt el seu canal. Snapchat ha deixat de promociona­r el seu compte explicant el següent: No amplificar­em veus que incitin a la violència racial i la injustícia».

Les mesures han donat ales als conservado­rs per tornar a denunciar el que veuen com discrimina­ció. No tanquen sinó que alimenten un debat profund. I Trump continuarà arribant a les masses i a les seves bases, però a menys que ho faci amb la seva aplicació, amb l'altaveu de mitjans conservado­rs o a través de vehicles com Parler, no podrà llançar qualsevol missatge davant de les eleccions del 2020 amb la carta blanca del 2016.

 ?? Seguidors de Trump, a Utah. ?? 33
AFP / GEORGE FREY
Seguidors de Trump, a Utah. 33 AFP / GEORGE FREY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain