El Periódico - Català

Més de 160 morts en una mina de jade de Birmània

Una allau de terra b va sorprendre els treballado­rs

- EL PERIÓDICO

Més de 160 miners van morir ahir al produir-se una allau de terra en una mina de jade al nord de Birmània. El succés va tenir lloc quan els miners, que treballave­n en condicions totalment precàries, estaven extraient jade dels pendents excavats en una mina de Hpakant, una remota localitat situada a l'estat de Kachin.

Birmània és el productor mundial més gran de jadeïta, una preuada varietat de jade que s'extreu principalm­ent a les muntanyes de Kachin, pròximes a la frontera de la Xina, país on està molt valorada.

Els accidents en aquest tipus de jaciments són habituals al país. L'abril de l'any passat, almenys 54 persones van morir a causa d'un corriment de terres en una altra mina de Hpakant, localitzad­a a uns 800 quilòmetre­s al nord de la capital del mateix estat, Nay Pyi Taw. El 2019, una allau de fang va costar la vida a un altre mig centenar de persones en circumstàn­cies molt similars.

Es tracta generalmen­t de persones de comunitats ètniques que, de forma irregular, realitzen aquests perillosos treballs controlats, en múltiples ocasions, per xarxes de delinqüènc­ia organitzad­a.

En el succés d'ahir, els bombers van detallar que l'allau es va produir a cinc parcel·les abandonade­s on buscadors ocasionals treballen irregularm­ent. Les autoritats van advertir que no era aconsellab­le treballar perquè les importants pluges podien afavorir esllavissa­ments de terra.

/

«EVITABLE» L'oenagé Global Witness va denunciar el 2015 la precària situació en la qual treballen els buscadors de jade en uns jaciments que, entre altres grups de delinqüent­s, exploten organitzac­ions guerriller­es, senyors de la guerra, narcotrafi­cants i militars.

La catàstrofe era «evitable», va lamentar l'AFP Hann Hindstrom, membre de l'oenagé. Al seu entendre, aquest sinistre posa en evidència la «necessitat urgent» de reglamenta­r aquesta indústria.

Les mines de jade a cel obert de Hpakant han transforma­t la regió de difícil accés en un terreny que sembla un paisatge lunar.

Els bombers van comptabili­tzar ahir 162 morts, tot i que no havien pogut recuperar tots els cossos sense vida per la dificultat del rescat.

H

 ?? Familiars dels morts a la mina identifiqu­en els cossos. ?? 33
EFE / ZAW MOE HTET
Familiars dels morts a la mina identifiqu­en els cossos. 33 EFE / ZAW MOE HTET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain