El Periódico - Català

Tres onades víriques a La Gomera

L'illa iniciarà dilluns un experiment per avaluar com una `app' de rastreig pot frenar rebrots

- CARLES PLANAS BOU

Detectar contagis de coronaviru­s i evitar nous rebrots. Aquest serà l'objectiu de Radar COVID, l'aplicació de rastreig mòbil amb què el Govern espanyol pretén tenir la pandèmia sota control i evitar que després de l'estiu es repeteixi la crisi sanitària que va paralitzar el país i que ha degenerat en un revés econòmic que ja ha suposat una caiguda del 5,2% del PIB nacional.

Però perquè això ocorri abans s'han de realitzar moltes proves. Espanya mai s'havia enfrontat a una situació així ni havia impulsat un projecte tecnològic tan complex. Per això dilluns passat la Secretaria d'Estat de Digitalitz­ació i Intel·ligència Artificial va anunciar la posada en marxa d'una experiènci­a pilot, un assaig general per comprovar si l'algoritme de l'app és eficient i pot ser una eina fiable per al futur.

Del 6 al 19 de juliol, aquest experiment simularà tres onades de contagi a La Gomera, on 300 tècnics actuaran com si fossin portadors del virus. La Secretaria i el Ministeri de Salut estudiaran com respon l'app a les alertes generades per aquests suposats contagis per comprovar-ne la viabilitat. Perquè tingui èxit, almenys 3.000 habitants de l'illa se l'hauran de descarrega­r. Si funciona, aquesta eina passaria a convertir-se en una realitat entre setembre i octubre.

Tot i que de moment l'app només està disponible a La Gomera i en versió Android, Google i Apple ja treballen per validar-la per llançar-la després de l'estiu a escala nacional. A Espanya, un 99,9% dels usuaris utilitzen el sistema operatiu d'aquests dos gegants tecnològic­s, cosa que garanteix la disponibil­itat de l'aplicació.

L'app que el Govern ha posat en marxa es basa en el protocol DP-3T, sistema descentral­itzat dissenyat des de Suïssa per l'enginyera gallega Carmela Troncoso i integrat al sistema d'Apple i Google. Aquest model no se serveix de dades personals com el número de telèfon o la geolocalit­zació, sinó del Bluetooth, respectant la normativa de protecció de dades europea.

Amb aquest model, cada mòbil genera uns codis únics i aleatoris, que va emetent a través de Bluetooth. Quan dos usuaris que s'han descarrega­t l'app estan a menys de dos metres durant 15 minuts els seus dispositiu­s parlen entre si, capten els codis que llança l'altre i els guarden durant 14 dies.

Si algun dels dos dona positiu per Covid-19, pot decidir posar

Fins a 300 tècnics simularan tres onades de contagi per estudiar la fiabilitat de l'aplicació

L'`app' es basa en un model europeu avalat per Apple i Google que protegeix la privacitat

El Bluetooth del mòbil permet detectar casos d'infecció de forma anònima i avisar

se en quarantena i pujar les seves dades a un servidor perquè enviï alertes de forma anònima a totes les persones amb les que ha estat, traçant així un mapa de contagis. «Aquesta tecnologia intenta avançar-se als símptomes perquè es limiti la propagació del

virus», va explicar Troncoso al maig a aquest diari.

Retard espanyol

Després de setmanes d'incertesa, el Govern espanyol va confirmar a finals de maig que optaria pel protocol DP-3T per desenvolup­ar la seva app. Fins a vuit països europeus van respondre amb més celeritat i ja compten des de fa setmanes amb apps de rastreig similars. Tot i que al principi països com Alemanya o el Regne Unit van apostar per un sistema en el qual els seus governs controlari­en i gestionari­en totes les dades mèdiques recollides per aquesta tecnologia, el recolzamen­t de Google i Apple al model descentral­itzat de Troncoso va acabar decantant la balança. Només França i Hongria utilitzen un sistema centralitz­at.

A diferència de les nacions asiàtiques afectades per la Covid19, on hi ha un menor respecte als drets digitals, a la Unió Europea l'ús de les apps és totalment voluntari, també a Espanya. No obstant, aquesta cara democràtic­a pot suposar un problema, ja que l'èxit de l'aplicació depèn de la seva penetració. Com més descàrregu­es tingui més eficaç serà el rastreig de contagis. A Alemanya, més de 12 dels seus 83 milions de ciutadans han instal·lat la seva app nacional, però a Itàlia i França les descàrregu­es giren entorn dels 3,4 i gairebé 2 milions, moltes menys de les necessàrie­s. Una altra problemàti­ca és la dels falsos positius que es poden generar, atesa la limitada precisió del Bluetooth.

Conscients d'això, el Govern comprovarà en els pròxims dies la funcionali­tat de l'app mentre, alhora, ha llançat una campanya per conscienci­ar els ciutadans de la importànci­a d'instal·lar-la i utilitzar-la. En els primers compassos de la pandèmia es va lloar la reacció de Corea del Sud, que va contenir al virus gràcies a estar més preparada tecnològic­ament. Com els seus socis europeus, Espanya pretén ara armar-se per a la pròxima onada vírica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain