El Periódico - Català

Aprenent a (co)governar

- Carme Valls-Llobet METGE. MEMBRE DE LA XARXA DE CIENTÍFIQU­ES COMUNICADO­RES

Moltes són les lliçons que estem aprenent des de la declaració de pandèmia pel virus SARS-CoV2, des del punt de vista científic, d'atenció sanitària, i polític. Com sempre ha dit el ministre de Sanitat, Salvador Illa,el virus ens ha arribat a la humanitat sense manual d'instruccio­ns, i a més a Espanya i especialme­nt a Catalunya i Madrid, amb uns serveis sanitaris que tenien greus deficiènci­es de recursos materials i de personal sanitari a causa de les continuade­s retallades pressupost­àries en sanitat i serveis socials que s'han produït des del 2008.

Tots els actors socials, científics, sanitaris i polítics s'han enfrontat a reptes que no haurien pensat mai afrontar, excepte els profession­als de l'epidemiolo­gia, que tenen inclòs el maneig de les epidèmies en la seva formació. Quan l'OMS va declarar la pandèmia, vam començar a constatar l'absència d'una veritable cogovernan­ça mundial, amb l'ONU avisant dels riscos als països pobres, però incapaç de poder obligar els presidents de països com els EUA i el Brasil a fer-se responsabl­es de la salut de les seves poblacions, en els quals la mortalitat s'enceba als barris més pobres, els de majoria negra als EUA, i a les faveles

El virus ha arribat per quedar-se i esperem que la cogovernan­ça federal també

del Brasil. Amb un virus que no coneix fronteres, la reacció inicial europea de tancar-les als estats nació i de competènci­a deslleial per a la provisió de material s'ha vist millorada per la proposta d'Ursula vonder Leyen,presidenta de la Comissió Europea, per pactar el fons de recuperaci­ó i el pressupost de la Unió Europea i l'acord unificat d'obertura de fronteres. Ja s'han iniciat els tallers avançats de cogovernan­ça europea.

Falta de previsió

A Espanya, amb la sanitat transferid­a a les autonomies, i amb una llei de salut pública pendent, la gestió de la pandèmia va patir la falta de previsió i pràctica en l'enfrontame­nt d'epidèmies pel desmantell­ament de les agències autonòmiqu­es de salut pública, i una confusió persistent entre tenir competènci­es i l'eficiència en la capacitat de governar. El principi de subsidiari­etat proposa que els problemes es puguin resoldre en el nivell en què els resultats siguin més eficients. La lluita contra un virus que ja s'ha estès de forma comunitàri­a no es pot contenir amb mesures locals, o autonòmiqu­es. Molt poques persones s'haurien quedat a casa, sense un estat d'alarma, i per molt que ens pesi, amb la policia i l'Exèrcit implicats.

Gràcies al president Pedro Sánchez s'han fet exercicis de cogovernan­ça, amb el consell interterri­torial de sanitat i amb les conferènci­es de presidents, que encara té un imaginari a interiorit­zar. Els presidents de les autonomies també són Estat, i se'ls exigeix lleialtat, propostes i capacitat de cooperació. La mateixa cogovernan­ça i cooperació que hi hauria d'haver amb els ajuntament­s i el món local, que ha de prendre mesures de control directes sobre les aglomeraci­ons de la població. El virus ha arribat per quedar-se. Esperem que la cogovernan­ça federal també.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain