El Periódico - Català

Lleida aixeca un hospital de campanya

És al costat de b l'Arnau de Vilanova i servirà per fer triatge de pacients lleus Salut descarta b per ara fer un confinamen­t parcial, com va afirmar Simón

- BEATRIZ PÉREZ

La Conselleri­a de Salut va muntar ahir un hospital de campanya al costat de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida per poder atendre els pacients de Covid-19. L'hospital de campanya no funcionarà com una sala d'hospitalit­zació, sinó que servirà per fer triatge i realitzar les primeres atencions de casos lleus que ara passen per les Urgències de l'Arnau de Vilanova. D'aquesta manera s'evitarà que coincideix­in amb altres pacients i es produeixin col·lapses i contagis.

Lleida, on la pandèmia de coronaviru­s va ser molt menys intensa que en altres zones de Catalunya, és ara el principal focus de preocupaci­ó de la Conselleri­a de Salut, que es prepara per a més rebrots. En una setmana, ha registrat 365 casos positius, una xifra molt superior als contagis que es van produir en plena epidèmia en els mesos de març o abril. En els últims 10 dies, s'han triplicat els pacients hospitalit­zats. Dels nou brots actius a tot Catalunya, set són a la regió sanitària lleidatana: tres en empreses hortofruct­ícoles; un en una agroalimen­tària; dos en residèncie­s, una d'elles d'avis, i un altre en una comunitat de veïns en la qual s'han detectat nou casos.

En els últims 10

dies s'han triplicat els hospitalit­zats a la regió sanitària de la capital del Segrià

/

MÉS INCIDÈNCIA «A Lleida i la comarca del Segrià hi ha hagut un creixement del nombre de casos que seguim diàriament. Les incidèncie­s acumulades dels últims set dies són molt superiors als anteriors», va dir ahir en roda de premsa des de l'Arnau de Vilanova la consellera de Salut, Alba Vergés. Si el 22 de juny hi havia sis persones amb Covid-19 hospitalit­zades, en data de 3 de juliol n'hi ha 22, és a dir, gairebé quatre vegades més. Vergés ha precisat, això sí, que els casos que s'estan diagnostic­ant no són greus. En part, perquè s'estan realitzant moltes proves i s'actua amb més pressa.

La situació recorda la d'Igualada (Barcelona), la zona de Catalunya amb què més es va rabejar el coronaviru­s i on també es va instal·lar el primer hospital de campanya de tot Catalunya. De moment, Salut descarta el confinamen­t selectiu d'algunes zones de Lleida (com prèviament havia afirmat el director del Centre de Coordinaci­ó d'Alertes i Emergèncie­s Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón), però sí que reclama als ciutadans que abaixin el ritme i ajornin totes aquelles activitats que no siguin imprescind­ibles.

Acompanyad­a per l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, Vergés va assegurar ahir que proposarà al Procicat «mesures per protegir» els establimen­ts amb persones vulnerable­s, com les residèncie­s geriàtriqu­es. Però també ha demanat col·laboració a la ciutadania. «Si organitzem un sopar d'amics, millor que sigui reduït. Com menys persones, millor», va dir.

La consellera va explicar que està molt en contacte amb la consellera de Sanitat d'Aragó, a la qual ha demanat que aquells usuaris que pertanyen a la Franja (els quals represente­n un 10% dels que rep habitualme­nt l'Arnau de Vilanova) siguin enviats a l'Hospital de Barbastre (Osca) per «destensar» el centre lleidatà.

 ?? 33 El SEM munta preventiva­ment un hospital de campanya al costat de l'Arnau de Vilanova de Lleida, ahir. ?? JORDI V. POU
33 El SEM munta preventiva­ment un hospital de campanya al costat de l'Arnau de Vilanova de Lleida, ahir. JORDI V. POU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain