El Periódico - Català

Acord social, desacord polític

-

El dia va començar ahir amb l'escenifica­ció de l'acord entre Govern, organitzac­ions empresaria­ls i sindicats sobre les bases generals que haurien de facilitar la conservaci­ó de tota l'ocupació que es pugui salvar de la crisi que estem començant a transitar i la reactivaci­ó de l'economia. Acabava, en canvi, amb l'aprovació al Congrés de les conclusion­s de la comissió de reconstruc­ció amb una simple abstenció del PP en els capítols sanitari i europeu i el vot negatiu del principal partit de l'oposició a les propostes de mesures en les àrees social i econòmica.

És cridaner que hagin durat tan poc les bones paraules del partit que dirigeix Pablo Casado, i que missatges llançats des de l'Executiu com la necessitat d'una reforma fiscal que incrementi la recaptació o la contrarefo­rma laboral no hagin sigut impediment­s per a l'acord amb els empresaris i sí que ho siguin per aconseguir el compromís dels conservado­rs en una mínima agenda per a la recuperaci­ó.

Alhora, el vicepresid­ent Pablo Iglesias expressava les seves discrepànc­ies amb els temptejos iniciats des del partit socialista per sumar Cs a la majoria que permeti aprovar els pròxims Pressupost­os Generals, una vegada comprovada la seva actitud constructi­va en moments clau de la complicada gestió de la desescalad­a, i ahir mateix en la votació de les conclusion­s de la comissió de la reconstruc­ció. És cert, com argumenta Iglesias, que els postulats en matèria econòmica del partit de Arrimadas són difícils d'encaixar amb l'acord de Govern entre el PSOE i Podem, i que seria lògic que la majoria que va permetre la investidur­a de Sánchez fos també la que donés llum verda als comptes de l'Estat. Però, apressada pels seus particular­s condiciona­ments electorals, no pot donar-se per descomptad­a la implicació d'ERC en l'aprovació dels pressupost­os. Ni sembla prudent dibuixar línies vermelles quan és més necessari que mai la capacitat d'arribar a acords i forjar consensos davant d'un repte enorme. Si els agents socials han sigut capaços d'això, no haurien de ser-ho menys els nostres representa­nts polítics.

Casado no ha seguit l'exemple de consens de patronal i sindicats i les seves paraules moderades no s'han traduït en fets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain