El Periódico - Català

Llums i ombres del teletrebal­l

La productivi­tat i la creativita­t es ressenten d'una activitat laboral massiva des de casa

- ANTÓN Costas

«Ara que les empreses tornen a les seves oficines tradiciona­ls, ¿recomanari­a a un empleat que mantingui el teletrebal­l?». Així de precisa i directa va ser la pregunta que em van plantejar en el col·loqui posterior a una conferènci­a telemàtica, de les que tant es prodiguen en aquests temps de pandèmia.

Després de pensar-ho uns instants, vaig respondre que no, que no aconsellar­ia que s'aculli a la fórmula de la feina des de casa en comptes de tornar a l'oficina. Especialme­nt si és jove i si, a més, és dona. El motiu té a veure amb la seva formació i la seva promoció laboral i el que podríem anomenar l'efecte seu. Però abans d'explicar-me, permetin-me una breu reflexió sobre el teletrebal­l i la pandèmia.

EN UN ARTICLE

anterior els vaig parlar de l'estratègia de les tres R a què la pandèmia de la Covid-19 ha sotmès les organitzac­ions de tot tipus: resistir, recuperar-se i reinventar­se. El teletrebal­l ha permès a les empreses resistir i sobreviure als pitjors moments de la pandèmia. Ha constituït un aprenentat­ge forçat i, alhora, instructiu. En aquest sentit, la pandèmia ha anticipat en un lustre el repte que tenien les empreses en el terreny de la digitalitz­ació. Ara aquest esforç ha de continuar d'una altra manera.

Però ha arribat l'hora de passar de la fase de resistènci­a a la de la recuperaci­ó. Cal tornar a les oficines. La vida ha de continuar. La incertesa que encara segueix present sobre l'evolució del virus no pot esperar a tenir la seguretat absoluta per retornar a l'activitat als llocs de treball. Aquesta seguretat mai la tindrem, ni encara que tinguem una vacuna eficaç.

A més, l'extensió aconseguid­a pel teletrebal­l forçat durant la pandèmia no és sostenible. La productivi­tat i la creativita­t de les empreses es ressenten del teletrebal­l massiu. Per aquest mateix motiu, els joves emprenedor­s no es queden a casa a treballar, sinó que busquen la proximitat d'altres emprenedor­s en oficines compartide­s de treball (coworking). Les idees neixen i creixen en el contacte amb els altres, no en la soledat d'un anacoreta.

No obstant, la tornada a les oficines no serà completa. Possibleme­nt, d'aquesta experiènci­a forçada les grans organitzac­ions es quedaran amb un 10% d'empleats en teletrebal­l. O en una situació flexible: uns dies a la setmana de treball presencial i d'altres a casa.

NATURALMEN­T,

el retorn a les oficines no significar­à tornar a la vella normalitat. Aquest ja és el món d'ahir. Les empreses han de reinventar l'organitzac­ió del treball. La distància social imposa noves pautes. Cada organitzac­ió ha de triar el sistema de treball més adequat a la seva activitat. L'únic principi general és el de la flexibilit­at.

En tot cas, els més perjudicat­s pel retard a tornar a les oficines i la continuïta­t del teletrebal­l seran els empleats i profession­als més joves. Per dues raons. La primera té a veure amb el fet que la transmissi­ó de l'expertise profession­al dels sèniors als júniors es veu potenciada pel treball en equip a les oficines i despatxos, no amb la relació online.

LA SEGONA

D'aquesta

Les mares

 ??  ?? LEONARD BEARD
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain