El Periódico - Català

Un ‘gentleman’ polític

Macron fitxa com a primer ministre l'alcalde de Prada de Conflent, polític respectat per propis i rivals i de marcada trajectòri­a social

- E. C.

Alt funcionari, educat com la majoria de les elits polítiques franceses a la prestigios­a Escola Nacional d'Administra­ció (ENA), Jean Castex, de 55 anys, i membre del partit conservado­r Els Republican­s, tindrà la tasca de liderar al capdavant del Govern la nova etapa política que Emmanuel Macron vol obrir després del fracàs en unes eleccions municipals marcades per l'avanç dels ecologiste­s.

Poc conegut pels francesos, Castex era fins ara Monsieur desconfina­ment, és a dir, l'encarregat de pilotar la fase de desescalad­a iniciada l'11 de maig després de l'aturada decretada per frenar l'avanç del coronaviru­s. La seva filosofia va ser anar pas a pas i adaptant-se a les peculiarit­ats del terreny.

Amb el seu nomenament en substituci­ó d'Édouard Philippe, Macron aposta per un perfil similar a l'anterior inquilí de Matignon

Fins ara ha sigut el responsabl­e de la desescalad­a al país per la crisi del coronaviru­s

–un alcalde que coneix la política local i un funcionari amb experiènci­a en les altes esferes del poder–, però amb un component social més gran.

Missatge a Le Pen

En la primera volta de les municipals celebrades el 15 de març, Castex va resultar reelegit, amb més del 75% dels vots, alcalde de Prada de Conflent, un petit poble pròxim a Perpinyà, ciutat on per primera vegada governarà la ultradreta. Molts analistes veuen en aquesta dada un missatge de Macron a Marine Le Pen, que podria ser de nou la seva rival en les presidenci­als del 2022.

Membre del Tribunal de Comptes, Castex ha ocupat nombrosos llocs de responsabi­litat, especialme­nt en l'àrea sanitària, i va ser secretari general adjunt de Nicolas Sarkozy entre el 2011 i el 2012, quan l'expresiden­t preparava una reforma de les pensions, un altre element del seu currículum

«No hi ha ningú més honest. No m'he topat amb gaires com ell», diu un dirigent socialista

que ha pogut pesar en l'elecció de Macron, que no renuncia a reformar el sistema de jubilació però necessita un canvi de mètode. El tarannà dialogant de Castex hi pot ajudar.

«El que el defineix és la seva intel·ligència pràctica», diu Xavier Bertrand, actual president de la regió Alts de França, que coneix Castex des del 2006, quan el nou primer ministre era cap de gabinet de Xavier Betrand al Ministeri de Sanitat després d'haver-se ocupat de la direcció d'hospitals. El setembre del 2017 va ser nomenat delegat interminis­terial per als Jocs Olímpics 2024, que es disputaran a París.

Fins i tot fora de la seva família política és un polític molt respectat. El president socialista del Sena Saint-Denis, Stéphane Troussel, només té paraules d'elogi. «No hi ha ningú més honest. Mai una mala maniobra. Diu les coses i quan diu sí, s'hi compromet a fons. A més, és molt simpàtic. No m'he topat amb gaires com ell en la meva carrera», explica a Le Monde. «Treballa a la velocitat de la llum mantenint la calma en tot moment», recorda al mateix diari un antic membre del gabinet de Bertrand.

Definit com un gaullista social, se'l compara amb Jean Pierre Raffarin, primer ministre de Jacques Chirac, fidel col·laborador i disposat a executar les decisions de l'Elisi sense fer ombra al president.

 ??  ?? Jean Castex saluda a l'arribar al palau de l'Elisi, ahir a París.
AP / MICHEL EULER
Jean Castex saluda a l'arribar al palau de l'Elisi, ahir a París. AP / MICHEL EULER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain