El Periódico - Català

Johnson insta els anglesos a ser prudents en el retorn al `pub'

Avui reobren, b després de més de tres mesos, bars, perruqueri­es i cines El Govern tem b problemes d'ordre públic per baralles i excessos etílics

- BEGOÑA ARCE

Entre el temor i l'eufòria, Anglaterra inicia avui la fase més gran de la desescalad­a, amb la reobertura, després de més de tres mesos, d'hotels, restaurant­s, pubs, perruqueri­es, bibliotequ­es, museus i cines. Quan encara hi ha brots de coronaviru­s en alguns punts del país, la reobertura dels pubs, en especial, s'ha convertit gairebé en un esdevenime­nt nacional. El perill que la jornada, batejada com a Super Saturday, arribi als nivells d'una gresca de dimensions similars a la Nit de Cap d'Any va portar ahir el primer ministre, Boris Johnson, a demanar reiteradam­ent prudència als ciutadans i advertir que no dubtarà a tornar a imposar restriccio­ns si fos necessari. «Espero realment que la gent es comporti de manera responsabl­e i gaudeixi de l'estiu de manera segura», va dir.

El Govern ha sigut criticat per organitzar l'obertura dels pubs precisamen­t un dissabte. Les autoritats temen possibles problemes d'ordre públic i el desbordame­nt dels serveis d'urgència als hospitals per les baralles i els excessos de l'alcohol. La policia reforçarà la vigilància a les zones d'oci. L'Executiu va haver de puntualitz­ar que els pubs no podien obrir a mitjanit, però els locals que tinguin la convenient llicència sí que ho podran fer a partir de les sis del matí.

/ MILIONS DE LLIURES EN PINTES La reobertura dels pubs, segons un recent estudi, pot reportar durant el cap de setmana uns 210 milions de lliures (233 milions d'euros). Des del Govern s'ha animat els britànics a prendre's una pinta o unes quantes. El mateix ministre de Finances, Rishi Sunak, es va acostar ahir al Bell&Crown, un local del barri de Chiswick, per ajudar a moure barrils. El cap mèdic del Govern, Chris Whitty, temorós de les conseqüènc­ies, va insistir que estar en un lloc tancat socialitza­nt amb altra gent «és una activitat d'alt risc». El virus, va declarar, «no desapareix­erà, durant molt, molt temps. Estem veient la possibilit­at d'una segona onada».

Johnson va prometre publicar la setmana que ve el calendari de la reobertura d'activitats i negocis encara tancats, com els gimnasos, les piscines, o els salons de manicura. Si hi ha un brot de coronaviru­s, va assenyalar, l'estratègia serà establir confinamen­ts i tancaments locals, però en va descartar un a nivell nacional. Alguns científics, no obstant, consideren prematura i perillosa la desescalad­a.

El Govern també ha publicat la llarga llista de països, en què hi ha Espanya, que queden exempts de la quarantena obligatòri­a a l'arribar a Anglaterra a partir del 10 de juliol. Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord no aixequen encara la mesura.

Alguns experts

veuen la desescalad­a prematura i perillosa quan encara hi ha brots de coronaviru­s

 ?? Londinencs en una terrassa a la vora del Tàmesi, ahir. ?? 33
AFP / TOLGA AKMEN
Londinencs en una terrassa a la vora del Tàmesi, ahir. 33 AFP / TOLGA AKMEN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain