El Periódico - Català

Un 4 de juliol sense platja ni focs

Vuit estats baten b de nou el rècord de contagis per Covid-19

- IDOYA NOAIN

Molts esperaven que quan arribés el 4 de juliol, aquest any amb el principal dia festiu avançat a divendres, el coronaviru­s estaria sota control i els Estats Units es podrien entregar a les seves tradiciona­ls celebracio­ns del Dia de la Independèn­cia. La força amb què el virus es propaga descontrol­at al país, especialme­nt en estats del sud i l'oest, ha dissipat la idea. Almenys vuit estats van batre de nou dijous rècords de contagis, i són ja més de 2,74 milions els casos detectats al país i prop de 129.000 els morts. I el missatge dominant ara de les autoritats, a excepció de Donald Trump, és evitar aglomeraci­ons.

Mentre el president viatjava a Dakota del Sud per a una celebració amb milers de persones a la muntanya Rushmore (una visita protestada per les comunitats natives americanes), s'han cancel·lat els tradiciona­ls focs artificial­s i desfilades a diversos punts del país. S'ha instat els ciutadans a limitar els convidats a les barbacoes. També s'han tancat platges a Florida, al sud de Califòrnia, i hi ha tancaments i restriccio­ns d'accés a les de la costa de Texas.

En aquest estat, el governador republicà, Greg Abbott, va donar permís dijous per imposar restriccio­ns de reunions en públic de més de 10 persones i va firmar una ordre executiva que imposa l'ús de mascaretes als comtats amb 20 positius o més (tot i que amb excepcions com els serveis religiosos). Fa només un mes emetia una ordre impedint a governs locals posar multes per no portar-la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain