El Periódico - Català

JxCat i ERC es queden sols demanant més recursos

El Parlament sol·licita b al Govern que l'objectiu de dèficit sigui com a mínim de l'1%

- JÚLIA REGUÉ

Els socis al Govern van impulsar ahir des del Parlament la seva demanda de més recursos a l'Estat per encarar la reconstruc­ció, però no van aconseguir que ni els comuns ni el PSC se la fessin seva. Fa mesos que el president Quim Torra pressiona l'oposició catalana amb presència en el Govern perquè forcin Pedro Sánchez a atendre exigències com la flexibilit­zació del dèficit fins a, com a mínim, l'1% –ara se situa en el 0,2%– i que els ajuntament­s puguin utilitzar els superàvits pressupost­aris. Els comuns s'han abstingut i els socialiste­s han votat en contra de sol·licitar més recursos, però han recolzat la despesa del superàvit dels consistori­s.

L'arc parlamenta­ri es va centrar ahir a avalar les conclusion­s del ple monogràfic sobre la Covid-19 que incumbeixe­n a la Generalita­t,

amb un marcat accent social per encarar la crisi socioeconò­mica i estar previnguts davant eventuals rebrots.

En les conclusion­s de JxCat no va quedar recollida la petició del cap del Govern d'aconseguir 5.000 milions d'euros de fons europeus, una pretensió que ERC va descartar en el ple de dimecres i que va enervar els comuns i la CUP, perquè asseguren que suposaria un alt endeutamen­t i el Govern continua negociant que les cessions siguin en forma de transferèn­cia.

/

ELS COMPTES Pel que fa a la modificaci­ó pressupost­ària, el Govern es compromet a portar-la a terme el 21 de juliol, i el PSC es va avançar ahir a la negociació amb una proposta de resolució aprovada que demana reorganitz­ar les partides destinant 600 milions d'euros als ajuntament­s, 100 al sector comercial, 120 a un pla d'automoció i 50 als autònoms. No obstant, no s'ha acceptat el calendari que demanava el PPC per als comptes del 2021.

Si bé la majoria dels plans socialiste­s van ser aprovats, els comuns van veure com dequeien

Les conclusion­s no recullen

gairebé totes les seves iniciative­s, evidencian­t un fort distanciam­ent amb el Govern després d'haver aprovat els pressupost­os. No van aconseguir que es considerés sector sanitari els serveis derivats, com els empleats de la neteja o el personal de residèncie­s; la revisió dels serveis externalit­zats, o una reforma fiscal que inclogués un impost de societat mínim del 15% a grans empreses i del 18% per a entitats financeres, que va comptar amb el recolzamen­t del PSC, tot i que Unides Podem va renunciar a l'impost a grans fortunes per acordar les conclusion­s de la reconstruc­ció amb el

PSOE en la comissió al Congrés.

JxCat i ERC han fet pinça per evitar aclarir el calendari electoral, però s'han conjurat per advocar per la via del diàleg i per la represa de la taula entre governs aquest mes de juliol, com demanaven els comuns.

Cs va poder aprovar el seu pla de contingènc­ia davant rebrots i la CUP va colar la creació d'una comissió d'investigac­ió per fiscalitza­r els Mossos d'Esquadra i que el Parlament insti el Govern a suspendre de sou i treball els agents involucrat­s en l'actuació racista de Manresa. JxCat s'ha abstingut en aquest punt, que ha comptat amb l'aval d'ERC.

H

 ?? Els diputats de JxCat i ERC, ahir, durant la votació al Parlament en un ple reduït. ?? 33
EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO
Els diputats de JxCat i ERC, ahir, durant la votació al Parlament en un ple reduït. 33 EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain