El Periódico - Català

La fiscalia, contra el tercer grau dels presos de l'1-O

El recurs produiria b la suspensió de la semilliber­tat i el retorn a la situació actual Es preveu que l'alt b tribunal es pronunciï abans sobre les sortides de Forcadell

- ÁNGELES VÁZQUEZ

La situació penitencià­ria dels líders independen­tistes condemnats pel procés serà revisada pel Tribunal Suprem sí o sí. La revisió de la progressió de grau penitencia­ri correspon sempre al tribunal sentenciad­or i en aquest cas va ser el Suprem, per això, una vegada que l'administra­ció penitencià­ria catalana acordi el tercer grau, d'acord amb el que han proposat les juntes de tractament de les presons on estan internats, serà impugnada pel ministeri públic, han informat a EL PERIÓDICO fonts fiscals.

La progressió de grau és executiva, per la qual cosa una vegada acordada per la Generalita­t, els líders del procés passaran a disfrutar-la automàtica­ment. La decisió es comunicarà a la fiscalia que, en línia amb les impugnacio­ns que ha anat presentant contra la concessió del 100.2 del reglament penitencia­ri, la recorrerà en alçada davant del jutge de vigilància penitencià­ria que correspong­ui i allà ja sol·licitarà «deixar sense efecte» el tercer grau.

Les fonts consultade­s auguren que el més probable és que la seva pretensió sigui rebutjada en aquesta instància, per la qual cosa recorreran en apel·lació davant del Tribunal Suprem, on sí que confien que se suspengui la progressió de grau i els condemnats hagin de tornar a la situació actual, en la qual disfruten de sortides i permisos per aplicació del 100.2.

/

NI UNA QUARTA PART El principal argument de la impugnació serà l'escàs compliment de les altes condemnes imposades per la Sala Segona per sedició, que en molts casos no arriba a suposar ni una quarta part de les penes d'entre 9 i 13 anys de presó imposades.

Arribats en aquest punt consideren que hi ha la possibilit­at que l'alt tribunal ja s'hagi hagut de pronunciar sobre els presos del procés. ¿Com? A través del recurs contra l'aplicació del 100.2 a Carme Forcadell, com va acordar el jutge de vigilància penitencià­ria de Lleida seguint l'exemple dels permisos de cap de setmana d'Iñaki Urdangarin. El cunyat de Felip VI va veure com l'Audiència de Palma, com a tribunal sentenciad­or, revocava aquestes sortides, tot i que no fossin una progressió de grau.

Malgrat que es va procedir fins i tot al canvi de presó de l'expresiden­ta del Parlament, cosa que hauria determinat un canvi d'Audiència territoria­l que en principi havia de revisar l'aplicació del 100.2, el jutge de vigilància es va reafirmar que fos el Suprem.

La impugnació encara no ha arribat i quan es rebi es procedirà a demanar informe al fiscal. Resulta fàcil aventurar el sentit que tindrà el dictamen. El que acordi el Suprem per a ella establirà un precedent per a la resta.

 ?? Carme Forcadell sortint, ahir, de la presó de Wad-Ras. ?? EFE / QUIQUE GARCIA
Carme Forcadell sortint, ahir, de la presó de Wad-Ras. EFE / QUIQUE GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain