El Periódico - Català

Compromís per mantenir en el futur ertos amb ajudes

La patronal promet b minimitzar els comiats per ajustar comptes

- GABRIEL UBIETO

El Govern central es va comprometr­e ahir a estudiar, amb la patronal i sindicats, la consolidac­ió de part dels ajuts públics habilitats de manera excepciona­l durant els primers compassos de la pandèmia. Així ho recull l'Acord per la Reactivaci­ó Econòmica i l'Ocupació, rubricat ahir a la Moncloa per la CEOE, Cepyme, CCOO i la UGT. Aquest document també deixa constància del compromís, més simbòlic que efectiu, de les empreses de minimitzar els acomiadame­nts i incentivar la recontract­ació dels temporals acomiadats (gairebé 850.000 llocs de treball al març).

L'esperit de l'acord firmat ahir pel Govern i els agents socials és promoure una gestió i sortida de la crisi que suposi «un repartimen­t del cost equitatiu entre els diferents agents», segons el text. Per a això, una de les contrapart­ides introduïde­s des de l'Executiu per incentivar les empreses a minimitzar els acomiadame­nts és «consolidar» el paper dels ertos en el marc de les relacions laborals. Un mecanisme que ja existia prèviament a la crisi de la Covid, però que no ha sigut d'ús generalitz­at fins ara. Tant des del grup sindical com des de la patronal han manifestat en anteriors ocasions la seva predisposi­ció a reformar aquest mecanisme i incorporar-hi elements vigents en altres països. Amb l'exemple d'Alemanya i el seu Kurzarbeit com a referència compartida en molts aspectes entre els agents socials.

El Govern va acordar ahir amb els agents socials abordar la negociació d'aquesta «consolidac­ió», amb el 30 de setembre com a primera data límit. És llavors quan vencen els actuals incentius als ertos de la Covid-19.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain