El Periódico - Català

Cibersegur­etat en l’‘era Covid’

La pandèmia del coronaviru­s ha impulsat la vida digital i ha disparat les probabilit­ats de patir un atac cibernètic. La formació dels treballado­rs i la inversió de les empreses en millors sistemes de seguretat s'ha convertit en una necessitat per abordar

- CARLES PLANAS BOU

Rebre un correu electrònic, obrir-lo i accedir a l'enllaç o descarrega­r el document adjunt. Tres passos tan habituals i senzills que s'han convertit en rutines davant les quals no ens aturem a pensar. No obstant, aquests tres passos poden convertir-se en una pràctica d'alt risc que exposi els nostres comptes i posi negocis en perill.

EL PERIÓDICO i el BBVA van reunir aquesta setmana, a través de videoconfe­rència, experts en cibersegur­etat i en asseguranc­es contra els robatoris digitals, i empreses afectades per analitzar aquest creixent fenomen i les amenaces que presenta, i per donar consells sobre com evitarlo. Laura del Pino, responsabl­e de Data Security al BBVA; David Cuenca, director de sistemes de seguretat de MITS Informàtic­a; Ruht Robles, responsabl­e a

BBVA Broker; i Oriol Ginestí, CEO de Giave, empresa víctima d'un atac, van participar en el webinar¿Com reduir el risc de patir un atac cibernètic?

La cibersegur­etat és, des de fa anys, un repte majúscul, però amb la pandèmia de la Covid-19 i el confinamen­t a casa ha agafat encara més vigència. I és normal, perquè durant els últims mesos, tancats a casa, s'ha accentuat la nostra vida digital. No només amb el teletrebal­l, totes les nostres relacions personals han passat dels carrers als mails, als missatges de WhatsApp i a les videotruca­des grupals.

Més enllà de les mascaretes i el distanciam­ent social, la nova normalitat també ha accentuat els riscos de patir un atac. Aquesta situació s'ha convertit en una oportunita­t per a ciberdelin­qüents que saben utilitzar eines de la xarxa per enganyar els usuaris i per alimentar-se robant-los les dades o la identitat. Segons un estudi d'IBM Security, la capacitat de les empreses de contenir els atacs ha disminuït un 13% en els últims cinc anys.

La pandèmia ha obligat moltes empreses a adaptar-se a sistemes, com el teletrebal­l, que fins ara no s'havien plantejat, i ho han fet tan ràpidament que pel camí han deixat bretxes de seguretat al descobert. «Les mesures de seguretat haurien d'augmentar en la majoria de petites i mitjanes empreses», assenyala David Cuenca, tot i que matisa que amb la crisi «no tots es poden permetre» aquesta inversió.

Els atacs informàtic­s per usurpar dades personals i informació empresaria­l i financera s'han disparat en els últims mesos. Amb això busquen robar diners o informació que serveixi per fer xantatge a la companyia o per vendre-la a tercers al mer

Estafes com el

`phishing', que es nodreixen de la por dels usuaris, s'han disparat un 70%

cat negre. «Hi ha un negoci molt lucratiu al voltant d'aquests robatoris», explica Laura del Pino. A més, les estafes digitals es nodreixen d'explotar la por dels usuaris. Així, els ciberdelin­qüents recorren a missatges d'urgència, en els quals es fingeixen problemes que puguin afectar emocionalm­ent el receptor, com una falsa alerta de l'Agència Tributària sobre la suspensió del seu negoci. En l'actual situació sanitària i econòmica, aquest mètode encara cobra més força. Aquest dimecres, un informe de CCOO i la UAB va assenyalar que en les últimes setmanes s'ha disparat l'estrès laboral, la por d'un futur incert i que el consum de tranquil·litzants i altres fàrmacs per apaivagar problemes psicosocia­ls s'ha multiplica­t per 2,5.

Els ciberdelin­qüents recorren a malware –programes maliciosos que s'instal·len als dispositiu­s i operen com a paràsits– per explotar les vulnerabil­itats dels sistemes, però el mètode a què més recorren és el que es coneix com a enginyeria social.

Delinqüènc­ia sofisticad­a

Això és el que fa el phishing, la cada vegada més sofisticad­a tècnica amb què enganyen les seves víctimes fent-se passar per una empresa o servei de confiança. Així, pots rebre un e-mail aparentmen­t normal del teu banc, companyia d'electricit­at o institucio­ns del Govern que sigui una trampa que permeti al delinqüent accedir al teu organisme informàtic. Segons el Centre Criptològi­c Nacional, el phishing ha crescut més d'un 70% des que va començar la crisi de la Covid-19.

Una altra trampa habitual és la suplantaci­ó d'identitat. L'any 2016, Giave, una empresa familiar de maquinària de les Franqueses del Vallès dedicada a la impressió i conversió de material d'embalatge, va ser víctima d'aquest mètode. Els delinqüent­s es van colar en una conversa per mail entre la companyia i una multinacio­nal alemanya que era client. Van seguir la xerrada durant quatre mesos i, al tancar un contracte

amb pagament previ de 200.000 euros, els estafadors van modificar el número de compte de Giave perquè el soci acabés fent-los, sense saber-ho, el pagament a ells. «Primer va ser tot normal, no vam notar res, però després vam començar a sospitar quan vam veure que no havíem rebut

la transferèn­cia», explica Ginestí, director executiu de la companyia. Després de detectar el frau, van cessar les converses i els experts contactats van descobrir el rastre dels diners. A Giave van ser més afortunats de l'habitual i van poder recuperar gairebé el 90% dels diners, una cosa que no és habitual.

Tot seguit van reforçar la seva seguretat conscienci­ant els treballado­rs i van contractar una asseguranç­a per protegir-se dels atacs cibernètic­s. «La incidència dels danys per atacs cibernètic­s és molt superior als causats per incendis i altres aspectes

que cobreixen les asseguranc­es habituals», explica Ruht Robles. La ciberasseg­urança a la qual va acudir Giave cobreix els serveis de primera resposta sempre disponible, informàtic­a forense, recuperaci­ó de dades, assessoram­ent legal, despeses de restitució de la imatge de l'empresa i de defensa jurídica, notificaci­ó als afectats, la responsabi­litat civil davant de tercers i la pèrdua de beneficis ocasionada per l'atac.

Com va alertar l'exdirector de l'FBI Robert S. Mueller, hi ha dos tipus d'empreses: «Les que han sigut hackejades i les que seran hackejades». Davant de la quimera que suposa erradicar aquests atacs informàtic­s, els experts citats coincideix­en que la millor manera de neutralitz­arlos és amb una formació profession­al més gran. «Ningú està segur, fins i tot els sistemes més segurs», remarca Cuenca. «Els delinqüent­s ja no busquen entrar en equips informàtic­s, sinó atacar el factor humà», això és, explotar els errors dels usuaris. «Avui dia, la suplantaci­ó d'identitat és senzillíss­ima de fer».

La suma entre un ús massiu de la tecnologia, una baixa inversió en seguretat i la falta de conscienci­ació pot suposar a la llarga un desastre empresaria­l. Per mitigar aquest impacte, fan una crida als empleats perquè sospitin sempre de qualsevol correu electrònic o enllaç que rebin i comprovin totes les informacio­ns. «Les persones som la primera línia de defensa», remarca Del Pino.

Malgrat que les respostes a aquesta problemàti­ca són cada vegada més completes, el crim cibernètic s'adapta a l'entorn per continuar trobant bretxes de seguretat per on penetrar. Lluny de trobar-hi una solució definitiva, empreses i particular­s s'enfronten a un futur marcat pel majúscul repte de la cibersegur­etat. Un repte de què depèn molt més que la butxaca. Ja ho va exposar amb lucidesa la filòsofa política germano-nord-americana Hannah Arendt fa mig segle: «El totalitari­sme es produeix quan es perd l'espai privat».H

Un director de l'FBI

va dir: «Hi ha dos tipus d'empreses: les que han sigut atacades i les que ho seran»

 ??  ?? CIBERSEGUR­ETAT La protecció d'empreses i particular­s davant l'auge d'atacs cibernètic­s és un repte majúscul.
CIBERSEGUR­ETAT La protecció d'empreses i particular­s davant l'auge d'atacs cibernètic­s és un repte majúscul.
 ??  ?? 123RF
123RF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain