El Periódico - Català

Clam municipal per una llei més eficaç contra els robatoris

Santa Coloma estrena una unitat policial contra aquest delicte, que ha augmentat en un 3% Parlon s'afegeix a molts alcaldes que exigeixen que els delinqüent­s habituals entrin a la presó

- GUILLEM SÀNCHEZ

Si no aconseguim que els delinqüent­s reincident­s ingressin a la presó, tindrem un problema que afecta en la percepció sobre la seguretat i sobre l'eficàcia de la policia». Núria Parlon (PSC), alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, coincideix en el diagnòstic d'alcaldes d'altres municipis com els del Masnou (ERC), Mataró (PSC), Premià de Mar (JxCat) i Llançà (PSC), que es mostren inquiets davant el repunt dels robatoris violents i davant l'aparició de les anomenades patrulles justiciere­s, sovint coordinade­s a partir de grups telemàtics pels quals circulen informacio­ns no contrastad­es.

Les denominade­s patrulles –o de vegades simples veïns que actuen en calent– han protagonit­zat incidents de diversa gravetat en aquestes localitats al fer justícia pel seu compte, un símptoma que els edils desvincule­n de connotacio­ns racistes i relacionen amb l'embafament veïnal davant la impunitat de la qual semblen gaudir lladres violents que són arrestats però tornen al cap de poques hores al carrer. El 20 de juny, a Santa Coloma, un grup de veïns van retenir i van agredir un noi que acabava de robar a una dona d'avançada edat.

«Podem canviar el Codi Penal. No podem mirar cap a un altre costat. És la nostra responsabi­litat», va assegurar ahir Parlon, que pertany al partit polític amb més pes actualment al Congrés dels Diputats (PSOE), l'únic òrgan que pot modificar la llei que regula les penes a Espanya. L'alcaldessa va presentar la nova Unitat de Suport d'Intervenci­ó Ràpida (USIR) de la policia local i defensa el reforç com una mesura més a favor de la «seguretat», qüestió que forma part de les «polítiques socials».

/

PROBLEMA AMAGAT A Santa Coloma, amb una població de 120.000 persones que habiten en un espai de 4 quilòmetre­s quadrats a la vora oposada a la de

Barcelona, els robatoris violents han crescut el 3% en els últims mesos, malgrat les mesures de confinamen­t decretades per vèncer la pandèmia, un període durant el qual han descendit en picat les xifres de criminalit­at a tot Catalunya. Darrere del repunt s'amaga, en part, un problema del qual costa parlar per por que sigui instrument­alitzat per l'extrema dreta: els joves extutelats per la Generalita­t que no han aconseguit integrar-se i que sobreviuen robant bosses, telèfons o cadenes. «Més d'un 20% de la població és originària de països estrangers i s'han adaptat bé», remarquen fonts municipals, per allunyar el focus del racisme a l'abordar la qüestió.

/

QUARANTA OPERACIONS Des del 2019, la Policia Nacional ha efectuat, en col·laboració amb la Policia Local de Santa Coloma, més de quaranta operacions d'estrangeri­a, segons fonts municipals. L'intendent major del cos municipal, Roberto Jorge, va afirmar que totes aquestes intervenci­ons conjuntes s'han dut a terme per mirar d'aplicar la llei d'estrangeri­a per apartar de la circulació «delinqüent­s d'origen estranger» que es trobessin en situació irregular. «No eren operacions contra immigrants, sinó contra agressors que arrossegue­n dones grans per terra per arrencar-los la cadena», va asseverar, en al·lusió a l'episodi del 20 de juny.

La nova unitat comptarà pròximamen­t amb un dispositiu Taser –pistoles elèctrique­s– i videocàmer­es, com els caps de torn d'una policia local de Santa Coloma que confia a augmentar fins a 140 els agents del cos. La USIR disposa únicament de set agents que vestiran l'uniforme nocturn i estaran de guàrdia durant les franges més conflictiv­es o durant els esdevenime­nts més rellevants de la localitat. «Aniran en grup i han sigut selecciona­ts per la seva vocació de servei i autocontro­l», va prometre el sergent que la liderarà.

Parlon va avançar la presentaci­ó de la USIR –estava prevista per a la setmana que ve– a causa de l'enrenou per l'apunyalame­nt mortal que es va produir davant dues cases ocupades ubicades a la plaça de l'ajuntament.

L'alcaldessa estrena una nova unitat policial (USIR) contra la reincidènc­ia a la via pública

 ?? La nova unitat (USIR) ha sigut presentada com un grup d'intervenci­ó ràpida en conflictes a la via pública. ?? 33
ÀLEX RECOLONS / ACN
La nova unitat (USIR) ha sigut presentada com un grup d'intervenci­ó ràpida en conflictes a la via pública. 33 ÀLEX RECOLONS / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain