El Periódico - Català

La fiscalia demana castigar les xarxes que no impedeixin l'odi

Les empreses b amb seu als EUA no donen informació sobre perfils anònims Creixen les b investigac­ions per discrimina­ció per orientació sexual

- J. G. ALBALAT

El fiscal de Barcelona Miguel Ángel Aguilar proposa que el Govern reguli sancions a les empreses estrangere­s que gestionen xarxes socials si no col·laboren amb la justícia espanyola per determinar l'autor d'un delicte d'odi i discrimina­ció que actua des d'Espanya. Aquest és un dels principals problemes que es troben els investigad­ors, ja que la majoria de la companyies que es dediquen a aquesta activitat tenen la seu central als Estats Units i no acostumen a facilitar dades per esbrinar qui es troba darrere de perfils que, aprofitant­se de l'anonimat d'internet, dirigeixen arengues delictives contra col·lectius.

Les comissions rogatòries remeses per la justícia espanyola als EUA perquè les autoritats d'aquest país recullin en les empreses la informació necessària per perseguir el delicte no acostumen a tenir èxit. Des del país nord-americà s'esgrimeix que el que aquí es pot considerar discurs d'odi està emparat per la llibertat d'expressió de la primera esmena de la Constituci­ó. I es denega la sol·licitud.

CÀSTIG/Aquesta situació SENSE provoca que delictes d'odi i discrimina­ció comesos a través de les xarxes socials (es pot estendre a altres infraccion­s penals a internet) quedin impunes per la impossibil­itat d'identifica­r qui està al darrere. Per aquesta raó, el fiscal contra els delictes d'odi i discrimina­ció de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, proposa que es regulin les infraccion­s i les sancions que podrien imposar-se a les empreses que no col·laborin amb la persecució d'aquesta tipologia delictiva. A Alemanya ja es preveuen multes per a les xarxes que no ofereixin les dades sol·licitades per les autoritats. De les 39 investigac­ions obertes per la Fiscalia de Barcelona l'any passat per delictes d'odi, 16 eren per accions comeses en xarxes. Fonts d'aquesta institució van destacar que un nombre important de casos s'arxiva per

Alemanya ja preveu

sancions contra les tecnològiq­ues que no ofereixin dades a les autoritats

El 81% de les

sentències dictades durant el 2019 per delictes d'odi van ser condemnatò­ries

falta d'autor conegut.

Entre les propostes legislativ­es d'aquest fiscal, pioner en la lluita contra els delictes d'odi, hi ha la creació d'una llei d'igualtat de tracte, per poder comptar amb una eina eficaç per perseguir les conductes discrimina­tòries o d'odi que no siguin delictives, però que no han de quedar impunes, com els insults racistes puntuals. Aquests només són sancionats per algunes ordenances municipals. En definitiva, seria aprofundir en el combat contra el microracis­me o la microhomof­òbia.

Les dades del servei contra els delictes d'odi de la Fiscalia de Barcelona constaten l'augment de les investigac­ions policials per discrimina­ció per raons d'orientació sexual. El 2019, es van tramitar a la província un total de 95 atestats, mentre que l'any anterior, el 2018, se'n van redactar 59, cosa que suposa un increment del 59%. En l'àmbit del racisme i la xenofòbia, es va produir un increment del 43% de casos (68 el 2018; 97 el 2019). Aquestes xifres constaten una sensibilit­zació més gran de societat i víctimes a l'hora de denunciar, però també, segons Aguilar, a l'augment de fets delictius. En canvi, hi ha hagut un descens del 26%, en els delictes d'odi per ideologia. La majoria, això sí, es van cometre després de la sentència del Suprem contra els dirigents independen­tistes.

CONDEMNES/El 81% de MÉS TAXA DE les 75 sentències dictades el 2019 a Barcelona per delictes d'odi i discrimina­ció van ser condemnatò­ries. Aquest percentatg­e s'ha elevat respecte a l'any anterior (74%). La majoria de les condemnes són per racisme i xenofòbia (18), seguides de delictes de discrimina­ció per orientació sexual (12).

 ?? La Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet, al mes de juny. ?? 33
MANU MITRU
La Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet, al mes de juny. 33 MANU MITRU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain