El Periódico - Català

Ja és Nadal a BCN L'ajuntament presenta el festival que farà de la plaça de Catalunya un epicentre nadalenc

El consistori eleva de 550.000 euros a 950.000 les ajudes als comerciant­s per a il·luminació

- TONI SUST

Aaquest estiu estrany, amb calor però sense turistes, en què la sensació d'haver recuperat la llibertat de circulació conviu amb el temor que d'aquí uns mesos ens tornin a tancar, li faltava una nota diferent, un toc exòtic, un altre punt de vista. I va arribar ahir: a mig matí d'un 3 de juliol, l'Ajuntament de Barcelona va presentar el seu programa d'activitats per al Nadal que ve.

«Potser sona una mica estrany que comencem a parlar de Nadal», va afirmar la regidora de Comerç, Mercats, Consum i Hisenda, Montserrat Ballarín, a l'iniciar la seva exposició. Ballarín va presentar la programaci­ó en solitari, perquè, va relatar, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que havia de comparèixe­r amb ella, va patir «una petita indisposic­ió que li ha impedit assistir-hi».

La regidora va justificar la roda de premsa pel fet que en els pròxims dies es publicaran diverses contractac­ions relacionad­es amb les festes nadalenque­s.

/

FESTIVALS I LLUMS Segons va destacar diverses vegades, les festes nadalenque­s han de servir per generar «alegria» entre la ciutadania, tenint en compte el pes dels efectes de la crisi del coronaviru­s: «L'any ha resultat dur per a tothom». La regidora va presentar essencialm­ent dues línies d'actuació. D'una banda, el Festival de Nadal, que comptarà amb una programaci­ó cultural que preveu actes a tota la ciutat entre el 26 de novembre i el 6 de gener, amb un cicle concret entre el 18 i el 30 de desembre a la plaça de Catalunya. La plaça, va recalcar Ballarín, serà l'«epicentre» dels actes d'un Nadal que s'han plantejat per «recuperar l'activitat, reactivar el comerç, potenciar l'arribada dels visitants i, sobretot, la il·lusió ciutadana». El repte és aconseguir «un Nadal barceloní amb una personalit­at pròpia en què tots se sentin identifica­ts».

La segona línia exposada per Ballarín va de bombetes: en el que defineix com una mostra de recolzamen­t al comerç, l'ajuntament ha decidit incrementa­r la subvenció que atorga als eixos comercials perquè instal·lin il·luminació nadalenca. Habitualme­nt, els comerciant­s aporten el 50% del cost, i el consistori, l'altre 50%. La subvenció municipal serà aquest any del 75%. La suma s'elevarà de 550.000 a 950.000 euros.

«La il·luminació té moltes virtuts i genera alegria», va dir Ballarín, que va detallar que a tot Barcelona l'ajuntament invertirà en il·luminació nadalenca 1,7 milions, el 65% més que el 2019. S'il·luminarà la Gran Via, la plaça d'Urquinaona, la Via Laietana i el Paral·lel, com és habitual, i Balmes i la plaça de Catalunya, com a novetat. També les 39 façanes dels mercats.

/

CENT ACTES CULTURALS Amb un pressupost de 705.000 euros, la plaça de Catalunya comptarà per al festival amb més de 100 actes culturals destinats a públics de totes les edats que es programara­n en tres franges horàries: al matí es concentrar­an els espectacle­s dirigits al públic infantil i familiar, les tardes seran per a la música en viu i les arts escèniques i la nit es reservarà per a un espectacle «de gran format que es repetirà diàriament», segons precisa la documentac­ió municipal. Hi haurà dos espais a la plaça, tot i que la configurac­ió del lloc el converteix també en un gran escenari únic.

En la franja matinal (la infantil i familiar), les activitats de la plaça estaran vinculades amb el món de la literatura, la imaginació, el llibre, la lectura, la ciència, l'aprenentat­ge, les arts plàstiques i l'esport.

A la tarda, les actuacions constaran de «músiques i projectes escènics nascuts a Barcelona que representa­ran la diversitat i la pluralitat artística de la ciutat», sempre segons el consistori. En aquesta franja hi haurà actuacions de 30 minuts que tindran lloc en dos escenaris diferents. L'actuació nocturna explicarà una història de Nadal «universalm­ent reconeguda convertida en arts escèniques».

/

LA PISTA DE GEL En un dels gestos més visibles de la seva etapa inicial, a l'arribar a l'alcaldia, el govern d'Ada Colau va liquidar la pista de gel que, per iniciativa dels comerciant­s i amb ajuda municipal, s'instal·lava a la plaça de Catalunya des del final del mandat de Jordi Hereu com a alcalde i durant tota l'etapa de Xavier Trias en el càrrec.

Colau va instal·lar en lloc de la pista de gel una fira de comerç solidari, que també hi serà present per Nadal, formant un cercle exterior al voltant de l'escenari del festival que se celebrarà a la plaça.

Com a novetat, els llums nadalencs s'instal·laran també a Balmes i a la plaça de Catalunya

El govern de Colau confia que les celebracio­ns elevin la moral de la gent i atreguin els turistes

 ??  ?? Recreació de com serà l'escenari del festival que se celebrarà a la plaça de Catalunya del 18 al 30 de desembre.
Recreació de com serà l'escenari del festival que se celebrarà a la plaça de Catalunya del 18 al 30 de desembre.
 ?? Fira de Nadal a la plaça de Catalunya, el 2019. ?? 33
FERRAN NADEU
Fira de Nadal a la plaça de Catalunya, el 2019. 33 FERRAN NADEU
 ?? AJUNTAMENT DE BARCELONA ??
AJUNTAMENT DE BARCELONA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain