El Periódico - Català

Flash Flash, 50 anys de llum

Pastís de formatge H es va avançar a la moda de la `burger', la truita i el que no ha envellit gràcies a un disseny atemporal

- PAU ARENÓS

Per als humans, arribar als 50 és una desgràcia; per a un restaurant, una benedicció. El cicle d'alguns establimen­ts és més curt que el de la mosca del vinagre. Ahir, el Flash Flash (La Granada del Penedès, 25) va fer mig segle amb salut, malgrat l'epidèmia i l'economia pioca. A mitja capacitat, segons obliga el Sant BOE, omplen cada dia aquest espai sense temps que van dissenyar Alfonso Milá i Federico Correa sota el lideratge gastro de LeopoldoPo­més.

El Flash és una raresa: el van fundar dos matrimonis, els Pomés i els Milá, continua en mans dels hereus, va ser trencadora­ment modern i és clàssicame­nt modern. Es van avançar sense estufament: hamburgues­es, truites, amanides, flams i pastís de formatge i allà segueixen, veient passar les modes, immunes a la volatilita­t.

Javier Hoyos, el director, a la casa des de fa 25 anys, parla d'ànima: «Té essència. Ha sobreviscu­t a tot». Barcelona va ser pionera en la burger a l'estil nord-americà: Wimpy va situar el primer local a la Rambla el novembre del 1972, segons una publicitat publicada a La Vanguardia el 1973 per anunciar el segon al carrer Fontanella. Les altres franquície­s estrangere­s van disparar després. La lliga local, representa­da per Pokin's, es va despertar el 1979. Una dècada abans, Flash ja posava a les taules l'hamburgues­a homònima.

Per celebrar l'aniversari amb rigor cal demanar la burger Flash, la truita Panadera i el pastís de formatge. El maître Jordi Paesa recomana el timbal de llagostins amb tomàquet, mango i alvocat, al qual li falten unes gotes de vinagreta de llima per arrodonir-ho.

Bufet d'amanides

Van ser uns avançats amb el bufet d'amanides, que pels volts del 2013 van substituir per elaboracio­ns fetes al moment a la barra. L'arquitecte Iván Pomés recorda que el menjar «healthy, saludable» forma part de l'esperit inicial. La seva mare, Karin Leiz, va ser decisiva en l'opció desgreixan­t. Karin és la model immortalit­zada a cada paret. La fotògrafa. Flaix. Llampada de llum.

Després del ritual bany de gel hidroalcoh­òlic, una copa del vi negre Boig per Tu 2017. La situació boja ho mereix. Hem passat de tenir un setrill a la taula a desinfecta­nt. Hamburgues­a amb tàperes: 160 grams de puntes de filet de vedella de Girona o Astúries (Càrnia) treballade­s a ganivet i amanida amb mostassa, sal i pebre. I una bona ració de patates fregides, varietat agra. Mentre hi continuï havent patates fregides, tot anirà bé: fem samarretes amb el lema.

Gràcies al xef Jordi Miranda, el punt de la carn picada és excel·lent, burger fundaciona­l de les burgers barcelonin­es. Va ser Cecilia Santo Domingo, dona de Milá, la que va proposar l'oferta de carn picada després d'haver viscut a Nova York. Entre les nits llegendàri­es, la de Paul Newman, que va dir que era la millor hamburgues­a de la seva vida. Hi ha una altra versió, referida a les patates fregides amb idèntic elogi. El tancament cràpula, a la 1,30 de la matinada, atreia els clients com la llum a les arnes. Resopons d'Elton John i Bruce Springstee­n després dels concerts i García Márquez amb granota blava d'obrer de l'escriptura. Els va servir, a tots ells, el ja jubilat, i sempre present en la memòria, senyor Orquín.

Imaginem el 1970 i aquella dictadura amb el morro humit del gos de presa. Els restaurant­s eren llavors llocs que vivien en la penombra, i Flash va néixer amb la llum. Al principi van fer un estudi de màrqueting, que va anunciar el fracàs: beneïts marquetian­s. Iván descriu: «Blanc, diàfan, amb les taules sense estovalles. No era el que es portava». I una carta recolzada en el món popular: una icona consolidad­a (la truita) i un altre de futurible (l'hamburgues­a). En contrast, la conservado­ra jaqueta del servei. El blanc és identitat i molèstia: cal restaurar cada cert temps. Durant la tancada van canviar els sofàs, per exemple. ¿Qui se n'ha adonat? La substància és aquesta: modificar (ara està molt més ben il·luminat) sense abandonar la naturalesa.

El local dels Pomés i els Milá

Un clàssic

Truiteria

Al setembre obriran a la Diagonal un restaurant inspirat en aquest

Al mes de setembre inaugurara­n un menjador al número 640 de la Diagonal inspirat en el Flash, però que no serà el Flash i el dirigirà Javier Hoyos. «És una evolució. Hem esperat 50 anys per tenir a Barcelona un segon restaurant», avança l'Iván. I una pandèmia per oferir menjar a domicili.

Truiteria és el cognom de la casa (gairebé 50 a la carta), cosa que va mobilitzar els Milá i Pomés. «Sopaven junts, viatjaven junts. Van fer el local que volien. No van pensar en el negoci», conclou Iván. La Fornera és perfecta: dos ous de Calaf, pa cruixent, parmesà i tomàquet fregit. A Leopoldo li agradava la coca del forn Rius de Vilafranca. El restaurant va ser la venjança del publicista i fotògraf: li havien prohibit rovells i clares. Correspon acabar amb el pastís de formatge: cremós i consistent, respectabl­e oxímoron. Millor, menys fred.

Preparen unes 20.000 hamburgues­es a l'any. Un milió en mig segle. Tots feliços, excepte les vaques.

H

 ?? A dreta, l'arquitecte Iván Pomés, el `maître' Jordi Paesa i el director Javier Hoyos. ?? Davant la façana del Flash
33 8D'esquerra
LAURA GUERRERO
A dreta, l'arquitecte Iván Pomés, el `maître' Jordi Paesa i el director Javier Hoyos. Davant la façana del Flash 33 8D'esquerra LAURA GUERRERO
 ?? Amb tàperes. ?? Plat icònic
33 8L'hamburgues­a
LAURA GUERRERO
Amb tàperes. Plat icònic 33 8L'hamburgues­a LAURA GUERRERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain