El Periódico - Català

El VAR s'alia amb el Reial Madrid en la Lliga de la Covid

Les polèmiques arbitrals han acompanyat l'ascens blanc al lideratge

- ALEJANDRO GARCÍA

Hi va haver visionaris que, enmig de la defensa a ultrança de l'arribada del videoarbit­ratge, van preveure un futbol en el qual no es tornaria a fingir i en el qual s'acabarien les constants polèmiques que sempre s'han filtrat entre el joc. Res més lluny de la realitat.

Camí al final de la segona temporada amb el VAR, les suspicàcie­s amb les actuacions dels àrbitres han tret protagonis­me a la Lliga del coronaviru­s. No hi ha públic, el Madrid juga a Valdebebas i en la tele se senten càntics de videojocs, però del que es continua parlant inexorable­ment, com en qualsevol Lliga dels 90, és de la polèmica arbitral que ha acompanyat el ple de victòries que acumula l'equip de Zidane des de la represa del campionat fins a assaltar el lideratge.

De la sis victòries del Madrid després del coronaviru­s, cinc es van resoldre amb més o menys polèmica arbitral (totes tret de l'aconseguid­a davant l'Espanyol): davant la Reial Societat, amb molta; davant el València, amb més soroll que consistènc­ia, i davant el Mallorca i el Getafe, amb menys transcendè­ncia del seu impacte en el marcador. Així ha sigut el camí.

Primer embolic per reprendre la Lliga

El primer partit del Reial Madrid després de la pandèmia es va resoldre amb tres gols en poc més de mitjà hora. Tot i així, el gol inicial marcat per l'equip de Zidane, l'anotat per l'alemany Kroos, va néixer d'una passada a un Benzema a punt del fora de joc. La revisió va determinar que el francès estava en línia amb la defensa. Línia sobre línia, sense colors diferencia­ts. El gol va pujar al marcador després de l'espera pertinent.

El primer fora de joc posicional

La segona victòria blanca també va acabar sent contundent, tot i que amb gols darrers. El moment culminant de València va ser un gol de Rodrigo Moreno que l'àrbitre va concedir en directe i que, després d'haver revisat la jugada en el monitor, va decidir anul·lar per fora de joc posicional de Maxi Gómez. Amb les línies marcades en posició desfavorab­le per al valenciani­sta, el debat es va formar a la vora del Túria sobre la intervenci­ó o no de l'uruguaià en una jugada en la qual no toca la pilota, però comparteix espai amb el madridista Varane.

El cim de totes les polèmiques

A Sant Sebastià es van ajuntar totes les polèmiques. El camí de la tercera victòria del Madrid es va iniciar amb un penal de Diego

Llorente sobre Vinicius no revisat, tot i que les imatges amb prou feines aclareixen que hi pot haver un lleu contacte. La decisió de l'àrbitre es va mantenir després de la conversa per l'auricular, sense anar a la televisió.

La reacció realista va quedar amputada per un gol anul·lat a Januzaj per fora de joc posicional de Portu, que l'àrbitre va assenyalar en directe i que no va revisar en el monitor del VAR, tot i que en la imatge s'aprecia que la pilota passa a una distància prudencial del jugador realista, que fa un moviment amb la intenció, tot i que sense èxit, de deixar clar que no intervé en la trajectòri­a. Després de l'empat del conjunt donostiarr­a, el partit el va acabar de decantar un gol de Benzema després d'un control amb la part alta del braç. La jugada va quedar validada sense revisió en el monitor.

L'empenta de Carvajal

El Madrid va obrir el partit davant el Mallorca amb un gol de Vinicius després d'una empenta de Carvajal sobre Dani Rodríguez en l'inici la jugada. Al contrari que en altres ocasions similars, els responsabl­es del VAR no van cridar a l'àrbitre al monitor i el gol es va donar per vàlid.

Les protestes acumulades

Després d'haver guanyat a l'Espanyol (0-1) sense polèmiques, l'últim triomf del Madrid davant el Getafe va acabar amb reclams per part blava per un possible penal de Carvajal a Olivera.

HExtremadu­ra

Racing

tEl relleu tècnic no va portar cap revolució ni en l'alineació ni en el dibuix, només un punt més d'intensitat. Els locals van intentar explotar les bandes amb centrades de Samu Saiz i Aday per a Stuani, que va estar diverses vegades a prop de l'1-0. Finalment, l'uruguaià va fer caure en la trampa al jove Clemente en una acció que va acabar en penal (m. 56).

Amb el Saragossa grogui, el Girona va perdre l'oportunita­t de sentenciar, però es va mantenir ferm en defensa fins que l'àrbitre va xiular en el minut 98, amb la sensació que el 2-0 va ser més a prop que l'1-1.

H

 ?? Olivera disputa la pilota amb Carvajal en el partit entre el Madrid i el Getafe. ?? 33
EFE / JUANJO MARTÍN
Olivera disputa la pilota amb Carvajal en el partit entre el Madrid i el Getafe. 33 EFE / JUANJO MARTÍN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain