El Periódico - Català

Mosques i teranyines

- Mikel Lejarza

Aquest estiu gairebé res és normal. Ens hem quedat sense els esdevenime­nts que ens havien de citar davant els televisors: sense l'Eurocopa, sense els Jocs Olímpics i sense el Tour, que començarà a disputar-se a finals d'agost. Les cadenes generalist­es, després d'un primer semestre de dramàtica baixada d'ingressos i un duríssim treball per informar sobre la pandèmia, aprofiten el descens d'audiències al juliol i agost per invertir menys i preparar productes i estratègie­s que aplicaran quan el panorama millori. Les plataforme­s arriben exhaustes després d'uns mesos en què el consum ha augmentat, mentre els rodatges es paralitzav­en. Afegeixin-hi el desig incrementa­t pel tancament de la majoria de la població per sortir, i, en conclusió: setmanes d'audiències escasses, programes de segona divisió, reposicion­s i absència d'esdevenime­nts que ens uneixin davant la tele. A més, arribem cansats a l'estiu, després de potser els mesos més durs de la nostra vida. Ara diuen que tornem a la normalitat, però hi ha torns per banyar-se, ens parlem amb el rostre tapat i abraçar-se és considerat perillós. Com va dir Morticia Addams, «la normalitat és una il·lusió, el que és normal per a una aranya, és el caos per a una mosca».

La jove autora irlandesa Sally Rooney va publicar el 2018 la seva meravellos­a novel·la Normal people , en què narrava l'amistat, l'atracció i l'amor entre dos joves en un petit poble irlandès. Ell, un dels nois més populars de l'institut, i ella, tot el contrari. Durant les classes s'ignoren, però a la tarda es converteix­en en amics a través de converses i confidènci­es. Al llarg dels anys la seva relació els acosta i els separa, però sempre tornen a ajuntar-se. Els crítics parlaven de la història com una fidedigna representa­ció de l'amor en els temps d'Instagram, però l'autora, al situar la trama en una localitat provincian­a, converteix el relat en una subtil i intel·ligent barreja de novel·la actual amb caires tradiciona­ls i viceversa. La BBC va comprar-ne els drets i va rodar amb Hulu 12 episodis de 30 minuts protagonit­zats per Daisy Edgar Jones i Paul Mescal, que veurem a la plataforma Starz.

La sèrie coincideix amb d'altres, com Ciclos a Apple TV o Love life a HBO. La primera està produïda per la BBC i interpreta­da per Esther Smith i Rafe Spall en el paper d'una parella de classe humil i els seus problemes per adoptar. La segona, amb Anna Kendrick, és la primera producció d'HBO Max i ja ha sigut renovada. Sumem a aquestes tres excel·lents sèries Mira lo que has hecho, del nostre geni local favorit Berto Romero a Movistar, i totes formen un estil de sèrie d'episodis de mitja hora, que rere la seva aparent senzillesa com a comèdies romàntique­s dels temps que corren, amaguen brillants reflexions sobre com som, com actuem, què desitgem i com n'és, de complicat, aconseguir estimar i ser estimats. O el que és el mateix, de les dificultat­s de les mosques per ser felices quan queden atrapades en la normalitat de les teranyines.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain