El Periódico - Català

Acrobàcia sense xarxa

No és casual que Puigdemont hagi anunciat el seu nou partit a Twitter, mitjà que facilita accedir acríticame­nt als missatges de la teva `bombolla'

- JOSEP Cuní

El dia que Donald Trump va descobrir que tenia cinc milions de fidels seguidors dels seus mítings a través del compte de Facebook Live va entendre que ja no necessitav­a els mitjans convencion­als de comunicaci­ó. I va començar a desqualifi­carlos. Especialme­nt els contraris, tot i que també la resta. Dissimular amb algun atac puntual a algun d'afí li donava la pàtina imprescind­ible que li servia per disfressar la seva intolerànc­ia. D'això ja fa quatre anys.

En canvi, aquells mateixos mitjans injuriats, especialme­nt la televisió, havien caigut en la dependènci­a de les grolleries, provocacio­ns, censures i estirabots del candidat. L'audiència el seguia entre l'estupor i la satisfacci­ó, el disgust i l'aplaudimen­t. Fins i tot els enfadats amb el seu estil van entendre alguna vegada les apel·lacions a l'orgull americà i al projecte nacional de convertir el país en la primera opció de tot. Una pàtina d'egoisme patri que, en algun moment, provoca la pulsió emotiva imprescind­ible per fer trontollar les conviccion­s antagòniqu­es més profundes. I així atacava Hillary Clinton i tot el que ella representa­va. Enfrontant els interessos vitals dels ciutadans als dels grups, deia, que darrere d'ella amagaven prioritats no sempre confessabl­es. I els parlava de l'autèntica democràcia que arribaria amb ell, per refundar un sistema viciat per unes pràctiques denunciabl­es. Proposava en política el que en economia Shumpeter va anomenar la destrucció creativa.

I com que el revulsiu estava servit, l'audiència seguia expectant. La quota de pantalla anava pujant i la publicitat, augmentant. Trump era el millor producte. Ho demostrave­n els gràfics i els registres, la facturació i els balanços. El protagonis­ta no deixava indiferent, qualitat imprescind­ible per triomfar a les pantalles i que havia millorat en les seves etapes de presentado­r d'un reality show en què ajudava agosarats emprenedor­s a convertir-se en agressius empresaris. D'aquesta manera, l'ús polític positiu de les noves tecnologie­s inaugurat per Barack Obama vuit anys abans es va anar pervertint per donar cabuda a les mitges veritats pròpies d'una campanya electoral, després derivades a dades falses i conceptes desvirtuat­s que acabarien directamen­t en les fake news que marquen el seu estil.

Que Carles Puigdemont hagi anunciat la creació d'un nou partit publicant el correspone­nt manifest a Twitter no és casual. Amb gairebé 800.000 seguidors en el seu compte actualment pendents de les seves opinions, l'expresiden­t sap el valor que té aquesta plataforma per als seus propòsits. Afegim-n'hi d'altres i sumem-los-hi. Per això, que la ruptura amb el PDECat li hagi fet perdre les opcions oficials per treure el cap a les finestres institucio­nals serà possibleme­nt per a ell una anècdota, tot i que descrita com una altra mostra més de la bel·ligerància i antiguitat de l'Estat. Així, tant la construcci­ó com la confrontac­ió de què parla, les defensarà amb un armament que ja li és propi, perquè l'ha convertit en el seu canal habitual de comunicaci­ó. Eina dominada per les generacion­s digitalitz­ades, que faciliten accedir acríticame­nt als seus referents una vegada instal·lats en la seva bombolla informativ­a. Seria lògic, doncs, que arribat el moment i fent de la seva necessitat virtut, jugui la carta desqualifi­cadora rebatent les prohibicio­ns per ser fruit d'una legislació superada per les circumstàn­cies i de la qual només ell serà garant de regeneraci­ó. Per això, el nom de la formació és secundari. Serà el Partit de Puigdemont. El PdP.

elperiodic­o.cat/entre-tots

H

 ?? Carles Puigdemont, al míting de Perpinyà. ?? 33
EFE / DAVID BORRAT
Carles Puigdemont, al míting de Perpinyà. 33 EFE / DAVID BORRAT
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain