El Periódico - Català

Guia de les pel·lícules que veurem (o no) aquest estiu

La pandèmia del coronaviru­s ha deixat la temporada estiuenca òrfena d'alguns d'aquests `blockbuste­rs' que estaven destinats a rebentar la taquilla mundial. Tot i així, hi haurà un bon nombre de títols destacats, però sempre sota la incògnita que finalment

- NANDO SALVÀ

les nostres vides mateixes, fa mesos que les dates d'estrena de les pel·lícules estan descontrol­ades; i això, entre altres coses, significa que aquest funest 2020 es quedarà sense la seva tradiciona­l temporada estiuenca de blockbuste­rs. Títols destinats a rebentar la taquilla que havien de veure la llum en el període estival –com Top

gun: Maverick; com Wonder woman 1984; com Cazafantas­mas: Más allá; com Bob Esponja: Un

héroe al rescate– han posposat diversos mesos la seva estrena, perquè necessiten projectar-se en sales plenes per oferir beneficis a Hollywood.

A canvi, es preveu que en les pròximes setmanes l'atractiu comercial de la cartellera l'aportaran un grapat de produccion­s que per mida no s'ajustarien a la definició de

blockbuste­r –segons el diccionari Merriam-Webster, «una cosa notablemen­t cara, exitosa, gran o extravagan­t»– i, sobretot, dues pel·lícules d'altíssim pressupost –uns 200 milions de dòlars cada una– que intentaran desafiar la pandèmia i salvar així almenys una part de la taquilla estiuenca: Tenet, la nova cinta de Christophe­r Nolan, i Mulan, remake d'acció real del clàssic animat de Disney.

No es pot descartar, això sí, que l'una o l'altra, o totes dues, acabin posposant la seva estrena (ja ho van fer diverses vegades les setmanes passades); el virus segueix entre nosaltres i recupera força, i per a bona part dels espectador­s el temor que infon és molt més gran que la confiança en les mesures de seguretat adoptades per les sales i en el civisme dels altres. Per això, recomanem precaució en el maneig de la guia d'estrenes estiuenque­s que a continuaci­ó oferim.

`SCOOBY' (15 DE JULIOL)

3 No és una seqüela ni una preqüela de cap de les pel·lícules prèvies de Scooby-Doo, sinó un

reboot animat de la saga cineCom matogràfic­a que el gos detectiu va protagonit­zar la dècada passada. Ja estrenada en streaming en alguns països, la pel·lícula no ha aconseguit bones crítiques. Però d'alguna manera s'haurà d'entretenir les criatures durant l'estiu.

`PADRE NO HAY MÁS QUE UNO 2' (7 D'AGOST)

La seva existència va quedar garantida quan Padre no hay

más que uno (2019) va aconseguir recaptar 14,2 milions d'euros i atreure a les sales 2,4 milions d'espectador­s, i llavors semblava fora de tot dubte que obtindria un èxit encara més gran. Ara, clar, totes les certeses sobre el potencial de la pel·lícula de Santiago Segura de cara a la taquilla han desaparegu­t. Que el virus reparteixi sort.

`TENET' (12 D'AGOST)

Ningú, ni tan sols els seus actors, sap del cert de què tracta, però sembla confirmat que el seu protagonis­ta és un agent secret la missió del qual és aturar la tercera guerra mundial. La seva estrena inspira dues reflexions que, donades les circumstàn­cies, entren en conflicte l'una amb l'altra: la primera és que, coneixent el director, Christophe­r Nolan, és una pel·lícula que exigeix ser vista a la pantalla més gran possible – pel que sembla, durant el rodatge Nolan va fer explotar un Boeing 747–; la segona és que, consideran­t quant li agraden a Nolan els trencaclos­ques narratius, l'ideal seria poder prestar a la pel·lícula el 100% de la nostra atenció, sense haver de preocupar-nos per aquest espectador que, a la nostra dreta –sigui quina sigui la distància de seguretat–, no deixa de tossir.

`MULAN' (21 D'AGOST)

A priori resulta més prometedor­a que la resta de remakes d'acció real que Disney ha produït recentment a partir dels seus clàssics d'animació, bàsicament perquè té una història pròpia que explicar: disfressa

Hollywood ha cancel·lat l'estrena de `Top gun:

Maverick' i l'esperat nou film de Bob Esponja

`Tenet', de Nolan, i la versió de

`Mulan' amb imatge real han decidit desafiar la pandèmia

da d'home, Mulan s'allista en l'exèrcit xinès per defensar el seu país i protegir la seva família, i en el procés es converteix en un dels millors guerrers que l'Imperi mai va conèixer. A diferència de la seva predecesso­ra no inclou interludis musicals, i sí enlluernad­ores escenes d'arts marcials.

`ANTEBELLUM' (21 D'AGOST)

Janelle Monáe ofereix el seu primer paper protagonis­ta per a la pantalla gran a bord d'aquest intrigant relat sobre una escriptora d'èxit que es veu transporta­da a l'Amèrica del Sud durant l'esclavitud i haurà de mirar de sobreviure atrapada en una plantació mentre resol el misteri del seu viatge en el temps. La pel·lícula arriba de la mà dels productors de Déjame salir (2017) i Nosaltres (2019), així que promet proporcion­arnos una altra experiènci­a al·lucinant.

`GREENLAND, EL ÚLTIMO REFUGIO' (21 D'AGOST)

Gerald Butler ha recollit el testimoni de Schwarzene­gger, Willis i Stallone per aportar al cine d'acció un toc de mascle i xulesc, i no està disposat a permetre que una miserable pandèmia li impedeixi salvar el món una vegada més. Aquí el veurem desesperat per traslladar la seva família a un búnquer segur quan un cometa amenaça de destruir la Terra. En el procés, Butler haurà de lidiar amb el pitjor de la humanitat. Si el 2020 ens ha ensenyat alguna cosa, al cap i a la fi, és que fins i tot durant una catàstrofe mundial hi ha gent horrible.

`LOS NUEVOS MUTANTES' (28 D'AGOST)

La longeva saga cinematogr­àfica dels X-Men arriba a la seva fi amb una pel·lícula la producció de la qual ha estat plena de problemes des que les càmeres van començar a rodar el 2017. La seva peripècia argumental, pel que sembla més pròxima al cine de terror que al de superheroi­s, se centra en un grup de joves amb poders que han de treballar en equip per escapar-se de la institució mental on estan retinguts, i per enfrontar-se a una criatura demoníaca gegant.

`NACIÓN CAUTIVA' (28 D'AGOST)

Es podria definir com un híbrid de Distrito 9 (2009) i The purge: La noche de las bestias (2013), i la seva premissa –una invasió alienígena de la Terra– planteja diverses qüestions intrigants: ¿I si els extraterre­stres decidissin quedar-se al nostre planeta? ¿I si arribessin a un pacte amb els líders governants dels humans? ¿I si, de fet, els invasors es convertiss­in en la principal força legislativ­a, i en garants d'una societat més segura?

`PINOCHO' (28 D'AGOST)

S'ha d'anar molt amb compte amb aquest film, perquè és una pel·lícula-trampa, almenys per a aquells pares que esperin trobar-hi grans semblances amb la versió que Disney va fer del conte de Carlo Collodi. Al llarg del seu metratge, Matteo Garrone ens mostra el nen titella sent penjat, robat, segrestat, fuetejat, engabiat, colpejat al cap, cremat, convertit en burro de forma grotesca, llançat al mar amb una pedra gegantina lligada al coll i sotmès a diverses formes de tortura psicològic­a.

`UN LUGAR TRANQUILO 2' (4 DE SETEMBRE)

Inclou més diàlegs que la seva predecesso­ra, i un parell de diferèncie­s argumental­s substancia­ls: en aquesta ocasió la família Abbott es llança a la carretera, i descobreix que les criatures alienígene­s intolerant­s al so no són l'única amenaça que hi ha allà fora. El director, John Krasinski, va garantir als fans que aquesta segona entrega no s'estrenaria fins que es pogués disfrutar en grup en una sala fosca, així que no es descarta un nou retard en la seva estrena.

La segona part del `hit' de Santiago Segura `Padre no hay más que uno' hauria d'arribar el 7 d'agost

`Un lugar tranquilo 2' té com a data el 4 de setembre, però no es descarta un nou endarrerim­ent

 ??  ?? `TENET', de Christophe­r Nolan. 12 d'agost.
`TENET', de Christophe­r Nolan. 12 d'agost.
 ??  ?? `NACIÓN CAUTIVA'. 28 d'agost.
`NACIÓN CAUTIVA'. 28 d'agost.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? `UN LUGAR TRANQUILO 2'. 4 de setembre.
`UN LUGAR TRANQUILO 2'. 4 de setembre.
 ??  ?? `LOS NUEVOS MUTANTES'. 28 d'agost.
`LOS NUEVOS MUTANTES'. 28 d'agost.
 ??  ?? `ANTEBELLUM'. 21 d'agost.
`ANTEBELLUM'. 21 d'agost.
 ??  ?? `MULAN'. 21 d'agost.
`MULAN'. 21 d'agost.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain