El Periódico - Català

L'encant de Central Park

- Jordi Puntí

Què és Nova York? Fes la pregunta a un turista estranger i et dirà que és l'estàtua de la Llibertat. Fes-la a un turista del país —de Kentucky, Alabama o Texas— i et dirà que Nova York és l'edifici de l'Empire State i Times Square. Pregunta-ho a una colla de locals i cridaran i discutiran i no es posaran d'acord. Diran que és un entrepà de pastrami en un deli o un matí de diumenge al Museu d'Història Natural, el baf de les claveguere­s a l'hivern i la xafogor del metro a l'estiu, els lleons de la biblioteca pública i la samarreta de Milton Glaser (I Love NY), comprar un anell al Diamond district o escoltar jazz a Harlem, Lou Reed o Walt Whitman, les rates a les escombrari­es o els esquirols als arbres...

Em sembla que només hi ha un lloc que posaria d'acord tots els que passen per Nova York: Central Park. Al parc hi cap tothom, és una selva desconegud­a i el plató de cent pel·lícules. T'ajeus a la gespa o passeges, entres al zoo o hi veus teatre, avistes ocells o contemples els edificis del voltant. T'hi perds i et troben. Per això és un encert que Apple TV situï una sèrie de ficció, creada per Loren Bouchard, precisamen­t al parc. I ho fa, a més, complicant-se la vida: amb dibuixos animats i com a musical. Central Park explica el dia a dia del director del parc, la seva dona periodista i els seus dos fills. Viuen en un casalot mig amagat i, cadascú a la seva manera, es desviu per aturar les intrigues d'una vella milionària, estil Cruella de Vil, que vol especular amb el sòl i convertir el parc en un gran complex urbanístic. Quan surten del parc, seguint algun fil de la investigac­ió, els veiem cantar i ballar per la Nova York actual.

La sèrie combina la candidesa de les comèdies familiars amb els acudits de la millor sàtira social, és amable i alhora intel·ligent. Les cançons, interpreta­des per algunes veus del musical Hamilton, tenen l'agudesa i el sentit crític de la millor tradició musical de Broadway. La gran virtut, però, és que mostrant-nos la vida del parc, ens ensenya sobretot com són els novaiorque­sos, aquesta manera de ser a la ciutat que, com cantava Billy Joel, esdevé un estat mental.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain