El Periódico - Català

Les aerolínies sospesen demanar el fons de rescat

Les companyies reserven els seus plans fins a conèixer els detalls de la proposta Les empreses admeten que no tiraran endavant sense suport institucio­nal

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

Les companyies aèries espanyoles esperen a conèixer els detalls del Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiq­ues –dotat amb 10.000 milions–, aprovat ahir pel Consell de Ministres, per decidir si s'acullen als seus beneficis. Tot i que el Govern ha ratificat els aspectes generals d'aplicació del fons, la lletra petita encara està per decidir. La creació d'aquest fons, que gestionarà la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI), s'ajusta a la normativa d'ajudes d'Estat de la Comissió Europea (CE), que el 8 de maig va aprovar la modificaci­ó del marc temporal de mesures d'ajuda estatal davant la pandèmia per incloure iniciative­s encaminade­s a permetre la recapitali­tzació d'empreses no financeres en dificultat­s per la Covid-19. De fet, les companyies esperen a la publicació del decret al BOE per prendre les seves decisions.

Altres estats membres de la UE ja han acudit al rescat de companyies aèries, com Alemanya, que va aprovar la seva participac­ió a Lufthansa per import de 9.000 milions d'euros per evitar que es declarés insolvent. Air France-KLM també s'ha beneficiat d'ajuts públics. I l'Estat portuguès ha passat a tenir el 72,5% de la companyia aèria TAP, a la qual injectarà 1.200 milions.

CONTINUÏTA­T/

GARANTIR LA El president del Govern, Pedro Sánchez, va dir ahir que la finalitat del fons és «garantir la continuïta­t i solvència de les empreses que són o eren perfectame­nt viables o solvents i constituei­xen el cor del teixit empresaria­l i productiu». Les companyies interessad­es són les que hauran de sol·licitar accés al fons i complir les condicions previstes en el marc temporal comunitari, les quals seran fixades pròximamen­t pel Consell de Ministres, segons va explicar el Ministeri d'Hisenda.

Brussel·les ha determinat que, sota estrictes condicions, els estats puguin renacional­itzar empreses permetent ajuts destinats a la recapitali­tzació. A més, l'Estat haurà de rebre una remuneraci­ó suficient que incentivi als propietari­s la recompra de les accions, i s'exigiran plans de sortida de manera que el capital públic només estaria autoritzat a estar un màxim de sis anys a les empreses cotitzades.

Les aerolínies volen conèixer si aquestes condicions o d'altres són les que se'ls exigiran per accedir als ajuts. I sobretot, de quants diners es disposen. El que està clar és que necessiten els ajuts. Luis Gallego, president d'Iberia, va reclamar al Govern mesures estructura­ls per recolzar el turisme i el sector aeri, com a sectors estratègic­s, davant de «la pitjor crisi de la història», va dir al recent fòrum empresaria­l de la

El Consell de Ministres haurà de fixar les condicions de suport a partir de les directrius de la UE

CEOE. La crida també la va compartir el president de Globalia (Air Europa), Juan José Hidalgo.

Ni Iberia ni Air Europa van confirmar ahir que sol·licitin la seva participac­ió en aquest fons, però seria una sorpresa que finalment no s'hi acollissin. «Encara no en tenim els detalls», van comentar. Però l'estat dels seus balanços els obliga a fer un pas al davant.

/ CAIGUDA DE LES OPERACIONS Iberia s'ha trobat amb el desmantell­ament de les seves operacions des del mes de març. En aquests moments –després del desconfina­ment– manté 110 vols al dia, quan abans de la crisi sanitària n'operava 600 diaris. L'operativa actual és de curt i mitjà radi, quan la fortalesa del negoci de l'aerolínia espanyola són les connexions de llarg radi, principalm­ent amb Llatinoamè­rica. «Tenim tancats els mercats del Brasil, Colòmbia, l'Argentina, Mèxic, Xile i d'altres d'aquesta zona geogràfica. No se sap quan obriran les fronteres. És un dur revés per als interessos d'Iberia», comenten fonts aeronàutiq­ues, per a les quals els ajuts aprovats pel Govern són imprescind­ibles, tot i que «arriben tard», diuen. Vueling, l'altra firma espanyola del grup IAG, compta amb l'avantatge que opera rutes de curt i mitjà radi que ja han començat a obrir. Però no és previsible que opti per una solució individual. Si Iberia accedeix als ajuts, Vueling també ho farà.

Iberia fins i tot es veu obligada a replanteja­r-se la fusió anunciada amb Air Europa. «Seguirà endavant», va dir Gallego, però en altres termes. No està clar que aquesta visió la comparteix­i Air Europa. «Estem secs. No tenim diners. Si no ens donen ajuts, durarem un telenotíci­es», va comentar Hidalgo.

La principal font d'ingressos d'Iberia, que són les rutes de llarg radi, està a mínims

 ??  ?? Un avió d'Iberia aterra a l'aeroport de Pamplona.
Un avió d'Iberia aterra a l'aeroport de Pamplona.
 ??  ?? EFE / JESÚS DIÁGUEZ
EFE / JESÚS DIÁGUEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain